Начало » КОРУПЦИЯТА И ПОТРЕСАВАЩИТЕ УСЛОВИЯ В БОЛНИЦИТЕ

КОРУПЦИЯТА И ПОТРЕСАВАЩИТЕ УСЛОВИЯ В БОЛНИЦИТЕ

by Manager
0 comment

Потресаващи кадри от университетска многопрофилна болница за активно лечение Св.Марина във Варна бяха споделени в социалните мрежи.

От тях става ясно, че условията в болницата са меко казано неприятни.  Това са условията в които сме принудени да се лекуваме и да лекуваме децата си !

И през тези трудни години за здравната ни система, когато в болниците хората с COVID-19 надхвърляха 10 000 в някои моменти, малки и големи лечебни заведения са давали впечатляващи доходи на своите директори. В някои от тях заплатите намаляват, но в други продължават да растат въпреки критичните месеци. Дори в малки населени места болнични шефове успяват да печелят значителни суми по различни странични линии.

Заплатите на болничните шефове достигат до 122 000 лева месечно, а в по-голямата си част са около 10 000-15 000 лева. 

Това показва справка в имуществените декларации за 2021 г. на шефовете на болнични заведения, подадени към КПКОНПИ. Данните са за болници, които или са изцяло държавни/общински, или са частни, но работят с обществени средства от Здравната каса.

162 865‬ лв. (13 572 лв. месечно) получава Силва Андонова-Атанасова, директор на Света Марина – Варна.

Прави впечатление, че доходите от заплата на шефовете на ключовите болници в страната бледнеят пред тези на далеч по-малки лечебни заведения.

Посочените годишни суми са нетни – след удържане на данъци и осигуровки, и са само от трудови възнаграждения. Не се включват приходи от друга стопанска дейност, ренти и друг вид доходи.

Усещането за наличие на корупция в различни институционални сфери е изключително силно застъпено в българското общество.  Сред специфичните сектори в които нивото на корупция е най-голямо се откроява здравеопазването, за което около шейсет на сто (60%) от анкетираните граждани на страната споделят мнението, че са налице корупционни практики.

 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.