Начало » НОВА ЗЕЛАНДИЯ НАЙ-МАЛКО КОРУМПИРАНА, БЪЛГАРИЯ Е НА 71-ТО МЯСТО

НОВА ЗЕЛАНДИЯ НАЙ-МАЛКО КОРУМПИРАНА, БЪЛГАРИЯ Е НА 71-ТО МЯСТО

by admin
0 comment

Нова Зеландия е най-малко корумпираната страна в света. Тя получава 89 точки. Това показва новият доклад на международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“, публикуван и на сайта на българското представителство. Данните са за 2016 година. 

Сред отличителите в тази класация за следващата година са още Дания, Финландия, Норвегия, Швейцария и др. 

Индексът на България през 2017 г. е 43 пункта, с което страната се нарежда на 71 място в световната класация и на последно място в Европейския съюз. За сравнение, през 2016 година страната ни заема 75-то място в класацията. 

Сравнението с индексите на страните от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към общността през 2004 и 2007 г., показва значителни разлики: България все още не успя да навакса темпа на повишаване, който поддържа по-голямата част от държавите в тази група, като например Чехия, Естония, Латвия и Литва.

(43) и средната стойност на индексите на останалите страни от Балканите (42,27), която ни поставя сред Вануато, Буркина Фасо и доста преди Албания, са заключенията в доклада.

На последните места традиционно са страни като Сомалия. 

Докладът може да бъде разгледан  тук

Индексът за възприятие на корупцията (CPI) е създаден през 1995 г. като комплексен индикатор за оценка на нивото на корупция в публичните институции, припомня „Трансперънс“.

Измерва се в 180 държави. Те са оценени по скала от 100 (показател за ниско ниво на корупция) до 0 (високо ниво на корупция). Стойности под 50 пункта са индикатор за системен проблем в противодействието на корупцията.

 

Използват се 13 различни изследвания, проведени от 12 независими една от друга авторитетни международни институции и изследователски организации.

Основава се на аналитичните доклади, оценките и непосредствените възприятия на представители на чуждестранния бизнес, академичните среди и анализатори на политическия и икономическия риск, включително анкетирани експерти от изследваните държави.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.