Начало » ПРОКУРОРЪТ, „СМАЧКАЛ“ ЗАПИСИТЕ „МИШО БИРАТА“, ЩЕ БОРИ КОРУПЦИЯТА В ДЪРЖАВАТА

ПРОКУРОРЪТ, „СМАЧКАЛ“ ЗАПИСИТЕ „МИШО БИРАТА“, ЩЕ БОРИ КОРУПЦИЯТА В ДЪРЖАВАТА

by admin
0 comment

Без изненади с мнозинството парламентът избра  Пламен Георгиев  за председател на новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това, че Георгиев ще поеме поста, беше коментирано месечно преди провеждането на избора.

За него гласуваха 148 от депутатите, против бяха 66, а отстъпили четирима.

Името на Пламен Георгиев за първи път се появи в общественото пространство във връзка с аферата „Ало, Ваньо“. От изтеклите през 2010 г. в медиите записи стана ясно, че в разговор между тогавашния премиер  Бойко Борисов  на митницата по това време  Ваньо Танов Борисов настоява да бъде прекратена проверка в бирената фабрика на  Михаил Михов , по-известен като  Мишо Бирата .

„… поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм го обещал, че няма да го закачам, няма да го удрям“, заявява Борисов по телефона.

Самият той отхвърли автентичността на записите, но няколко месеца след това не отрече, че е водил подобен разговор с Ваньо Танов. Съдържанието на разговора бе потвърдено и от самият Танов.

Записите като част от специални разузнавателни средства са поръчани от Пламен Георгиев, който по това време е прокурор в Софийска градска прокуратура СГП). 

Прислушването на тогавашния шеф на митницата е по сигнал за корупция. От получено от МВР справка от записите Георгиев научи за въпросното разговор, за което обаче се посочва, че е проведено между Танов и  неустановена лице . Прокурорът не е поинтересувал от това разговор и записките са унищожени. Така възможността да бъде образувано дело по случая е възпрепятствана.

Още след изтичане на записите в общественото пространство започна разследване за изнасяне на класифицирана информация. То обаче беше прекратено.

След случая „Тановгейт“ кариерата на Георгиев тръгна стремглаво нагоре. През 2011 г. е избран за прокурор в Специализираната прокуратура, а по-късно стана заместник-министър на правосъдието по времето на Диана Ковачева в първото правителство на Борисов.

Само месец преди Борисов да се оттегли, в рамките на един ден той е възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от длъжност и назначен за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). На този пост той остана до избирането му за председател на новата антикорупционна комисия, в която се вля и КПНКОНПИ.

По време на дебатът от БСП обявиха, че изборът на шеф за новата комисия е предрешен и не правят имлюзии, защото знаят, че Пламен Георгиев ще бъде избран.

По материали от ofnews.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.