Начало » Включете се

Включете се

by admin

Корупцията и злоупотребата с власт са основен проблем за България през последните 25 години от падането на Берлинската стена и могат да бъдат определени като основна причина за драматичното поражение на българския преход към демокрация. Пагубното въздействие на корупционните практики у нас беше многократно идентифицирано в мониторинговите доклади на ЕК, а България беше разгледана от световните агенции като най-корумпираната държава в цивилизованата Европа – и като страна, чиято корупция се развива „като рак в ЕС. Широкото разгръщане на корупционните практики във всички сфери на обществения живот, липсата на реални усилия от страна на държавата да ограничат този процес, практически неработещата съдебна система и драматичното липса на справедливост са сред най-сериозните фактори, които спъват развитието на гражданското общество и предизвикват мащабна емиграционна вълна, която изправя страната пред драматична демографска криза. Наличието на постоянно присъстващи корупционни скандали засягащи премиерите, министрите и народните представители, както и фрапиращото отказ от отговорността за извършените от тях престъпления, девалвират не само демократичните ценности, но и доверието в политическата цялост – а вместо отговорността и свободата произвеждат само цинизъм и стратегии за лично оцеляване.

Българските бизнесмени бяха принудени да разберат, че техните начинания могат да имат успех единствено при добре платена политическа или административна подкрепа. Външните инвеститори бяха отблъснати, а непрекъснатото преразпределение на държавни активи в частни джобове потвърди позицията на България като най-бедната страна в ЕС.

 

Във връзка с това ние призоваваме всеки свободен гражданин да подпише нашата Декларация за борба с корупцията, като по този начин стане част от усилията ни да изкореним това порочно явление от обществено-политическия живот на страната.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА

 

  1. Всички форми на подкупи и корупция са абсолютно неприемливи за членовете и симпатизантите на Гражданската лига за борба с корупцията. Обединени сме около идеята, че няма да толерираме по никакъв начин и ще се борим с всички сили и средства с актовете на бригада или корупцията.
  2. Сдружението декларира, че няма да участва в актове на корупция, изплащане на бонуси или получаване на суми, пряко или косвено. Призоваваме всички свободни и вярващи в демократичните ценности на гражданите да алармират за всякакво участие в актове на корупция, изплащане на бригади и / или изнудвания, както и приемане на бригади и / или подкупи от държавни служители и частни лица, които са станали свидетели.
  3. Нашата основна цел е борбата с корупцията и твърдото вярване, че е неправомерно да се предоставят парични средства или нещо подобно (като подаръци, бизнес обяди, вечери или забавления) на физически лица с цел започване или запазване на бизнеса, както и за осигуряване на всякакви неправомерни ползи.
  4. Декларираме, че ще подкрепят само кандидати, които казват „НЕ“ на корупцията и в своите действия като публични личности демонстрират почтеност, прозрачност и отчетност.

Тази декларация срещу корупцията е в съответствие и подкрепя Всеобщата декларация за правата на човека и Конвенцията на ООН срещу корупцията. Също така е в съответствие с основните ценности на Гражданската лига за борба с корупцията: прозрачност, почтеност, отчетност, солидарност, правосъдие и демокрация.

За да попълните формата за борба против корупцията натиснете тук.

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.