Начало » Полицията задържа шефа на „Хидрострой“ Велико Желев

Полицията задържа шефа на „Хидрострой“ Велико Желев

by Manager
0 comment

Полицията арестува председателя на съвета на директорите на „Хидрострой“ Велико Желев, съобщи Би Ти Ви. Компанията е редовен получател на големи обществени поръчки за инфраструктурни обекти. В понеделник полицията претърси офисите ѝ.

Новината идва ден след като вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи за разследвания на корупция, свързана включително и със строежа на пътища. Той каза, че МВР е установило нещо „смущаващо“ в хода на проверките по магистралите и даде примери: недостатъчно количество асфалт, неспазени технологични норми и некачествени материали.

Велико Желев е разследван за побой и изнудване

Часове преди ареста в понеделник прокуратурата съобщи, че е поискала от МВР и от Министерството на регионалното развитие информация за нередности в строителството на пътища, включително и по отношение на магистрала „Хемус“ и на Северната скоростна тангента на София.

По данни на БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия Велико Желев е арестуван в рамките на разследване за принуда.

Претърсването е извършено едновременно в къща на бизнесмена във Варна и в офиса на „Хидрострой“ в София на бул. „Цар Освободител“. Желев се е намирал в столичния офис, откъдето е отведен в ареста около 22.30 часа.

Велико Желев е бивш началник на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Той е назначен на този пост по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски (2001-2005). В правителството на Сергей Станишев, известно като кабинет на тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС (2005-2009), Желев е съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.

„Хидрострой“ е една от компаниите, получили от държавната компания „Автомагистрали“ поръчки по т.нар. „инхаус процедура“ – процес на директно възлагане без провеждане на конкурс.

Фирми на Желев участват в строителството на Северната скоростна тангента на София и на автомагистрала „Хемус“, където „Хидрострой“ е вторият най-голям получател на авансови плащания. Компаниите му участват и в ремонта на Аспаруховия мост във Варна, на ул. „Шести септември“ в София и други.

„Хидрострой“ е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.