Начало » СЛАГАТ ТАВАН НА ГЛОБИТЕ, ЗА ДА НЯМА КОРУПЦИЯ

СЛАГАТ ТАВАН НА ГЛОБИТЕ, ЗА ДА НЯМА КОРУПЦИЯ

by admin
0 comment

Всички санкции с намаление, ако се платят бързо. Горанов против да важи и за данъчни нарушения

Да бъде сложен таван на глобите, които налагат различните държавни и административни ведомства, реши правителството в сряда.

Министерският съвет одобри план за промени в административните наказания, така че да се намали възможността за корупция при налагането на глоби. Таванът ще е различен за различните нарушения.

Ограничението обаче ще е най- високата санкция по един закон да не надвишава 10 пъти минималната, която е предвидена в него, става ясно от плана, предложен от вицепремиерката Екатерина Захариева.

Трябва и като цяло да се преразгледа размерът на глобите и другите имуществени санкции, предвижда анализът на вицепремиерката. Причината е, че прекалено високите глоби за не толкова тежки нарушения всъщност водят до условия за корупция. Прекалено широките граници в размера на глобите също предразполагали да бъде подкупен чиновник, за да не налага най-високата. Срокът за въвеждането на тавана на глобите, както и за изпълнение на останалите мерки е юли 2018 г., реши правителството. Всички санкции, които налагат ведомствата в страната, трябва да бъдат прегледани и да се намали броят на нарушенията, за които се налага глоба. Освен това да се отнемат правомощия от ведомствата за налагане на санкции, защото в момента контролната дейност била “безотговорна и разхвърляна”, твърди докладът на вицепремиерката до МС.

Захариева предлага в информационната система на държавната администрация да се създаде специална платформа кой чиновник за какво може да налага глоби.

При плащане в определен кратък срок да има намаление от абсолютно всякакви санкции, предвижда още планът на правителството.

Примерът е от санкциите, които събира КАТ. При тях има отстъпка до 30%, ако глобата се плати в първите седем дни от налагането ѝ. Финансовият министър Владислав Горанов обаче се е обявил против повсеместното въвеждане на отстъпки при бързото плащане на глоби. Той настоява при санкции за нарушаване на данъчното законодателство това да не се прилага. Вицепремиерката предлага и намаление при сключване на споразумение, с което някой се признава за виновен. Отбивката обаче щяла да важи само при първо нарушение, а не за рецидивисти. Нямало да се прилага и когато са били застрашени човешки живот и имущество. В законите да се направи ясно разграничение в размера на санкциите за граждани и за фирми, препоръчва още Захариева. Освен това трябвало техният размер да бъде съобразен и с тежестта на нарушението и евентуалния размер на нанесените щети.

източник: 24chasa.bg 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.