Начало » Спецпрокуратурата е прекратила проверка по списъка „Магнитски“ срещу Пеевски и Желязков

Спецпрокуратурата е прекратила проверка по списъка „Магнитски“ срещу Пеевски и Желязков

by Manager
0 comment

В последните работни дни преди закриването й специализираната прокуратура съобщи, че е прекратила проверките срещу двама от санкционираните миналото лято по глобалния закон „Магнитски“ – депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият зам.-председател за Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Причината е липса на данни за извършено престъпление, съобщи административния ръководител на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред БНР в предаването „Преди всички“

„Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП) не констатира неправомерна дейност“, коментира Маджарова. Тя обясни, че в този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага със специални знания и в крайна сметка се произнася по фактите и обстоятелствата такива, каквито са по извършената проверка.

Миналата седмица главният прокурор Иван Гешев бе попитан, но не отговори конкретно дали срещу санкционирания в САЩ за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски има образувано разследване във връзка с проверка след включването му в списъка „Магнитски“.

„Или е образувано, или е прекратено“, заяви тогава Гешев, който беше поканен в комисията по правни въпроси за обсъждане на дейността на държавното обвинение в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България“ Атанас Славов и каза, че ще отправи питане до Специализираната прокуратура, като призова и Славов да отправи въпроси до главния прокурор.

Тогава Гешев каза, че от прокуратурата са поискали допълнителна информация от САЩ за наложените санкции, но не са получи отговори. Той потвърди, че сроковете на обявените преди повече от година проверки са изтекли и има два варианта – или да са открити данни за извършено престъпление и да е образувано досъдебно производство, или да не са открити такива данни и проверките са били прекратени.

Маджарова уточни, че по отношение на третия санкциониран от списъка „Магнитски“ – намиращият се в Дубай Васил Божков, разследванията продължат. Тя припомни, че след преустановяване на дейността на спецсъдилищата и прокуратурите от утре по делата ще работи Софийската градска прокуратура.

„Специализираната прокуратура в последния си ден днес направи подарък на няколко човека – Делян Пеевски и Илко Желязков. Това доказа, че решението на Народното събрание да закрие тези структури, е било адекватно„, коментира министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Преди повече от една година американското правителство санкционира за корупция шестима българи по закона „Магнитски“ – депутатът от ДПС Делян Пеевски, бизнесменът Васил Божков, бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев, бившият заместник-директор на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, бившият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившият главен секретар на агенцията Красимир Томов.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.