„Основният извод, който правим в доклада е, че реалната картина на корупцията в България е скрита. На повърхността излизат казуси предимно от минали години, които започват шумно, кампанийно и години по-късно те приключват най-често с оправдателни присъди от съда и повече нищо не се развива”, заяви адвокатът и старши правен експерт в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

Според него дори когато казусите приключват това става в информационно затъмнение.

Нашата основна цел е да систематизираме всички тези случаи, да ги има на едно място и да може да се види реалната картина на това, което се случва с корупцията по високите етажи”, уточни Янкулов.

Като основна причина за оправдателните присъди в 12 от 14 общо влезли в сила присъди за 4 години, той посочи т.нар. „несъставомерност на деянието“ . „Т.е .повдигнато е обвинение за нещо, за което съдът казва, че не е престъпление. Съдът казва, че изначално това, което е описано, не представлява никакво престъпление. Това е извод, който в повечето случаи е последователен на всички съдебни инстанции – също извод, с който по-нататък се съгласява и прокуратурата”, коментира адвокатът.

„Това показва, че се повдигат обвинения за неща, които изобщо не са престъпления, а реалните престъпления с корупцията по високите етажи остават скрити от фокуса антикорупционните институции. Те очевидно не се занимават изобщо с тях”, добави той.