Начало » БЛИЗО ПОЛОВИНАТА АМЕРИКАНЦИ СМЯТАТ БЕЛИЯ ДОМ ЗА НАЙ-КОРУМПИРАН

БЛИЗО ПОЛОВИНАТА АМЕРИКАНЦИ СМЯТАТ БЕЛИЯ ДОМ ЗА НАЙ-КОРУМПИРАН

by admin
0 comment

Почти половината американци смятат, че корупцията е широко разпространена в Белия дом под управлението на президента Доналд Тръмп, което е сериозно увеличение спрямо миналата година, сочи ново проучване. Американците смятат, че Тръмп и топ представителите му са най-корумпираните обществени лица в правителството, въпреки предсрочното му предложение за заличаване на корупцията, коментира „Вашингтон пост“.

Нов доклад от вторник, изготвен от „Трансперънси интернешънъл“, показва, че американците са загубили още повече вяра, че правителството им се бори с корупцията в сравнение с миналата година. Като цяло базираните във Вашингтон държавни институции се смятат от американците за по-корумпирани от останалите, посочва доклада. Белият дом обаче е на върха на класацията.

„44% от респондентите заявяват, че повечето или всички представители на Тръмп са корумпирани спрямо 38% в края на втория мандат на Обама.

„Сегашният американски президент бе избран с обещанието, че ще изчисти американската политика и ще накара правителството да работи по-добре за тези, които чувстват, че техните интереси са пренебрегнати от политическите елити“, се казва в доклада. „Въпреки това, вместо да се чувствам по-добре заради напредъка в борбата с корупцията през последната година в САЩ, сериозното мнозинство от хората вече твърдят, че нещата са се влошили“.

Членовете на Конгреса са втората най-корумпирана група държавни представители от 9-те категории в проучването, като 38% от американците смятат, че те са почти напълно или изцяло корумпирани. След тях са държавните представители извън Белия дом, бизнес изпълнителните мениджъри, местните държавни лица и бизнес лидери. Само според 16% от анкетираните съдии и магистрати са почти напълно или изцяло корупрани, сочат данни.

В същото време 69% от респондентите считат, че американското правителство се бори с корупцията „сравнително лошо“ или „много лошо“ спрямо 51% през 2016 г. Повече от половината анкетирани не са забелязали корупцията поради заплаха от ответни мерки.

Не е трудно да се предположи защо Тръмп и подчинените му получават подобни оценки. Има няколко случая на конфликт на интереси, включващи Тръмп и семейството му. В същото време американският президент не се раздели напълно с бизнеса си, а отказът му да представи данъчното си изявление също предизвика съмнения.

Препоръките на доклада включват по-голяма прозрачност при политическите разходи и бизнес сделките, увеличаване на правомощията на службата за държавна етика, по-голяма защита на подателите на сигнал за нарушения и по-широко обществено достъпа до държавна информация.

Фактът, че Трумп успя да спечели поста през 2016 г. с антикорупционна платформа, показва, че американците наистина се интересуват от въпроса, казва Зоуи Рейтър, представител на „Прозрачност в САЩ“, въпреки че според американците Тръмп не изпълнява обещанието си след една година като президент.

„Мисля, че това трябва да се приеме като сигнал от избраните държавни лица, че на американците им е пихно от техните обещания, че ще изчистят правителството“, допълва тя.

източник: Investor.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.