Начало » С новия ОУП на Пловдив: Затвориха вратичка към корупция при застрояването на имоти

С новия ОУП на Пловдив: Затвориха вратичка към корупция при застрояването на имоти

by Manager
0 comment

Една от вратичките към корупционни практики при застрояването на имоти е  затворена. Това стана на заседанието на Експертния съвет за устройство на територията /ЕСУТ/ , което беше свикано за разглеждането на предварителния проект за изменение на Общия устройствен план на Пловдив.

ЕСУТ прие възражението на арх. Чавдар Тенев  показателят за озеленяване да бъде 30 % от площта на имота, вместо до 40 %, които бяха одобрени  при предишното обсъждане на новия ОУП на 1 октомври миналата година и предизвика протести сред архитекти и опозицията в местния парламент.  Всички членове на съвета, включително и главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов подкрепиха  днес предложението на арх. Тенев с мотив, че в Наредба № 7 на МРРБ за смесени многофункционални зони са заложени между 20 и 30 % озеленяване. и всяко отклонение от тези параметри би било незаконно.

За приемане на законова рамка  настояваха и общинските съветници от Демократична България,, които изтъкваха, че при завишения показател за озеленяване на инвеститорите ще се извиват ръцете, те ще търсят вратички за промяна на подробен устройствен план с цел зеленината да се намали до 20 %, а това неизбежно води до корупционни практики.

„Приветствам решението на ЕСУТ, с него се затваря вратичката за корупция”, коментира за „Марица“ Веселина Александрова от ДБ. С нея на заседанието бяха и съветничките д-р Веселка Христамян и Добромира Костова.

Да се надявам, че с изменението на ОУП ще се ограничи презастрояването на Пловдив, но по-важното е, че се прие възражението на арх. Тенев срещу незаконно завишения показател на озеленяването в частни имоти в смесени многофункционални зони”, каза председателят на пловдивската организация на САБ Илко Николов.  Той обаче отчете като грешка, че от плана е отпаднал втория гребен канал. Пловдив щеше да има хубава атракция, отбеляза арх. Николов.

Проектът на новия ОУП се разглеждаше в претъпканата зала на 12-ия етаж в бившия партиен дом.

С новия ОУП на Пловдив: Затвориха вратичка към корупция при застрояването на имоти

Столовете не стигнаха за всички и мнозина стояха прави, а неколцина граждани дори слушаха дебата в коридора. На заседанието присъстваха представителите на фирма „Булплан”, която изготви проекта, начело с арх. Иван Делчев, архитекти, инженери, граждани, дейци от „Спаси Пловдив“ с техния лидер Асен Костов.

Десетки корекции на предварителния проект бяха направени от ЕСУТ, преди да бъде внесен за гласуване в Общинския съвет.

В новия ОУП е спазено желанието на общинското ръководство да не се допуска навлизането на производствените мощности в града. Те се изтеглят в периферията, където и според старите планове са обозначени промишлени зони, а също така към община „Марица”. „Зелената система за обществено ползване е 1063 хектара и е увеличена значително по предложение на районните администрации и граждани”, каза арх. Димитър Костов от екипа на „Булплан”. Други присъстващи пък се усъмниха за такъв ръст на зеленина.

С новия ОУП на Пловдив: Затвориха вратичка към корупция при застрояването на имоти

Един от новите паркове е планиран в район „Южен” около Коматевско шосе. С тази идея – да има повече зеленина, проектантите и ЕСУТ са се отказали от идеята за втория гребен канал, макар че там беше предвидено компенсаторно озеленяване.

Ниско жилищно застрояване е предвидено в кварталите Беломорски и Остромила, където собствениците масово променят предназначението на земеделските земи за застрояване. Ограничава се височината на сградите в южното подножие на Стария град до 10 метра. Същата височина на сгради се залага в ОУП от северната страна на Бунарджика, но от южната страна се допускат  малко по-високи сгради –  10,5 метра. В Тютюневия град височината се запазва.

ЕСУТ дружно отхвърли искането на собствениците на частни имоти срещу  разширението на бул. „Северен” в участъка от Брезовско шосе до ул. „Победа”.  „В момента върви проектиран на продължението на булеварда, който е изграден от „Адата” до Брезовско шосе”, напомни арх. Ахрянов.

С новия ОУП на Пловдив: Затвориха вратичка към корупция при застрояването на имоти

Оказа се, че собствениците на имотите, които се намира около Околовръстно шосе на Пловдив, не желаят да строят производствени сгради и предпочитат жилищни до 2 – 3 етажа. Част от тях обаче ще бъдат „отрязани” заради бъдещето разширение на Околовръстното шосе.

 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.