Начало » Проф. Йордан Мирчев: Корупцията доведе БДЖ до това нищо да не е наред

Проф. Йордан Мирчев: Корупцията доведе БДЖ до това нищо да не е наред

by Manager
0 comment

Безопасността в БДЖ в момента се крепи на късмет и ниски скорости„.

Това каза пред БНР проф. Йордан Мирчев, бивш директор на БДЖ. И допълни, че в програмния период 2014-2022 година е трябвало да се реализират мащабни инфраструктурни проекти:

„Дълго време говорим, че София – Бургас ще се минава за три часа и половина, а София – Пловдив – за час и половина. В близките години няма да можем да модернизираме жп линията София – Пловдив. Железопътната инфраструктура не изпълни проектите. Инициативата стига до обявяване на обществена поръчка, до разпределяне на порциите между предварително определени участници и след това започваме да говорим за отчуждаване на терени, за административни проблеми. Вместо да е обратното – да решим първо проблемните въпроси, а след това да обявим поръчката. Това е характерно и за други проекти, свързани с технологичното обновление на БДЖ“.

В предаването „Хоризонт за вас“ проф. Мирчев подчерта, че най-големият проблем в БДЖ остават кадрите.

„Преди години купихме 50 мотрисни влака за 184 млн. евро. От тях в експлоатация са 27 – 30. Значителна част са нарязани на скрап или са в лошо техническо състояния. Не се поддържат. В локомотивните депа няма технологично оборудване… Лошото техническо състояние създава рискове за безопасността„.

По думите му 28% от дължината на жп мрежата е с просрочени ремонти, а това създава потенциален риск за безопасността.

„Никой не иска да каже истината за железниците. Нищо не е наред. Трябва да се направят революционни промени в управлението… Корупцията доведе БДЖ до тази ситуация„.

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Йордан Мирчев в предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете в звуковия файл.

 

/bnr.bg/

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.