Начало » Евгений Кънев: Корупцията стана инвестиционен бранд на България

Евгений Кънев: Корупцията стана инвестиционен бранд на България

by Manager
0 comment

Коментар на човек, работещ като СЕО на голяма западна корпорация у нас – за бизнес климата.

България все повече затъва. В началото на века повечето инвестиции идваха през гръцките банки и търговски представителства и много българи се сдобиха с гръцки началници. Сега виждаме как все повече индустриални инвеститори идват у нас през Румъния и все повече румънци управляват западните компании у нас или им се отчитаме. А тези, които не минават през Гърция и Румъния предпочитат Сърбия пред България.”

Това коментира във „Фейсбук“ Евгений Кънев.

Причините ?

Общо взето шест причини:

(1) Няма образовани кадри – нито ги има налични, нито има университети, които да ги създадат

(2) Няма добро здравеопазване – как да поддържат статуса на работната сила и на чуждия мениджмънт с техните семейства

(3) Няма качествена инфраструктура – освен закърпената Тракия и Марица, всичко останало е в окаяно положение. Чак до границите, през които се губи много време за транспорта.

(4) Тежка и мудна администрация, често корумпирана. Самата корупция започна да става инвестиционен бранд на България.

(5) Няма съдебна система, на която да разчитат за търговски спорове и срещу държавен произвол

(6) Все по-голям политически риск за инвестиция в България, която уж е в НАТО и ЕС, а постоянно се говори срещу тях или за излизане от тях, срещу еврозоната, а вече и срещу борда – неясната геополитическа ориентация на България буди тревога.”

В началото на века беше организирано изследване на чуждестранните инвестиции у нас. Тогава трите основни пречки за тях бяха корупцията, инфраструктурата и данъците. С други думи, за 20 години сме решили единствено проблема с данъците, но сме добавили много по-сериозните проблеми като образованието, здравеопазването, съдебната система и политическия риск. Не че тогава не са били проблем, а не са били такава голяма пречка за онзи период, среда и вид чуждестранни инвеститори.

Цената на пропуснатите реформи, които тотално спряха след влизането в ЕС.

В края на краищата – казва моя приятел – западните инвеститори търсят правила, а източните – държава, с която да могат да партнират. Ние с правилата винаги сме били проблемни, но поне имахме работеща държава с ясен геополитически курс. Сега и това нямаме. Защо тогава да се инвестира у нас?”

 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.