Начало » ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ВЛЕЗЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ ВЛЕЗЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

by admin
0 comment

Истанбулската конвенция вече е подадена в деловодството на Народното събрание, съобщава Канал 3. Това стана по обяд малко преди пристигането на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за срещата с председателя на парламента Цвета Карайанчева, лидерите на парламентарните групи и Председателския съвет. Точно със старта на срещата на Караянчева и Юнкер в кабинета на председателя, конвенцията беше качена и на парламентарната страница.

Конвенцията, която се бори само и единствено с насилието върху жените, а за други отваря вратата за третия пол, разбуни мира в почти всички парламентарни групи.

Най-напред това стана в мнозинството, в което Обединените патриоти настояват пред ГЕРБ за поне месец отлагане и уреждане на страстите.

ГЕРБ обаче не са съгласни да прокарат и бързат да я приемат. Затова и се готвят да я вкарат в дневния ред на парламентарните комисии още следващата седмица, научи повече Канал 3.

От управляващата партия са категорични, че конвенцията ще мине през пленарната зала, докато колегите им от ОП извират, че ще гласуват против нея. Конвенцията ще бъде приета, почти убедихме Патриотите, коментираха от ГЕРБ.

През това време в сградите на ПГ на ОП обсъждаха подозренията си, че министърът на външните работи Валери Симеонов е подтикнал и почти се е договорил с ГЕРБ зад гърба им за подкрепа. От ВМРО и „Атака“ обаче са категорични, че техните народни представители няма да се изправят на натиска на коалиционния партньор. Симеонов има седем народни представители, които ще гласуват, както той поиска, останалите са твърдо против.

Евродепутатите от всички цветове са другите лоби за конвенцията, с изключение на Ангел Джамбазки от ВМРО, който единствен не е подкрепил.

Драми зреят и в БСП, който на пленум утре трябва да потвърди решението на Изпълнителното бюро на партията. Социалистите се позовават на становището на външния министър Кристиан Вигенин от 2014 г., когато обясни на парламентарната група, че България е против ратификацията поради наличието на двусмислени и спорни текстове в документа.

Очаква се лично президентът на ПЕС Сергей Станишев да се противопостави на Корнелия Нинова и подкрепи тезата, че не трябва да се приеме спорната конвенция. Станишев е пристигнал специално от Брюксел, за да се съревновават за подкрепата на конвенцията, за чието създаване е работил, разкриха социалистите. И подкрепя своите думи с позицията на бившия евродепутат Илияна Йотова, която зае категорично становище, различно от президентските резерви. „Е, тя вече не е в БСП“, коментират сега разлибоя от партията.

Позиция няма още и в ДПС, където също се води спор за това дали да се подкрепи конвенцията и на заседанието на групата в неделя окончателното решение не е взето.

В ПГ на ГЕРБ не са обсъждали въпроса, но шефът на комисията по вероизповедания Красимир Велчев е категоричен, че ще поиска становище от Светия синод и Главното мюфтийство преди да влезе в обсъждане в комисиите.

За колегата му от групата Георги Марков и се знае, че е против.

източник: Канал 3

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.