Начало » ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ЗАКОНА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ЗАПОВЕД ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ЗАКОНА ЗА ЕВРОПЕЙСКАТА ЗАПОВЕД ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ

by admin
0 comment

По-лесно разследване на корупция, трафик на наркотици и организирана престъпност ще може да прави България със съдействието на държави от Европейския съюз. Това предвижда Закона за Европейската заповед за разследване, който депутатите приеха окончателно на второ четене.

Промените се въвеждат, съобразно европейска директива. България е съвносител на предложението за приемането й заедно с

Белгия, Естония, Испания, Австрия, Словения и Швеция. Ако тя не бъде приета е възможно молбите за правна помощ, от страна на България към държави в ЕС, да бъдат връщани обратно или да не бъдат изпълнявани.

Европейската заповед за разследване е акт, издаден от компетентен орган в съответната държава от ЕС, с която се отправя искане до компетентен орган в друга държава членка, за събиране на доказателства или предоставяне на такива, вече събрани, или за извършване на разследване, както и други процесуални действия.

Компетентните органи в България, които могат да издават такава заповед са: съответният прокурор в досъдебното производство и съдията в съдебното производство. Тя ще се признава на територията на страната ни, ако се отнася за действия, които се определят като престъпления и по българското законодателство. Предвижда се тези заповеди за разследване да бъдат електронни, както и създаване на платформа за обмен на електронни доказателства между държавите членки.

Максималният срок за събиране на исканите доказателства е 30 дни, а за разследване не повече от 90. Ако изискванията не бъдат въведени, ЕК ще стартира процедура за нарушение срещу България за неизпълнение на действащи европейски правни норми.

източник: 24chasa.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.