Начало » Васил Терзиев: Започваме борбата с корупцията от първия ден

Васил Терзиев: Започваме борбата с корупцията от първия ден

by Manager
0 comment

“Едно от нещата, които обещахме по време на кампанията си, е, че битката с корупцията, безхаберието и фаворитизма ще бъде централна за нашето управление. Доказателство за това е и сигналът, който подадохме към Европрокуратурата за нередности при ремонти в София. Това е обещание, което ще спазим. Ще работим с всички институции, за да вдигнем летвата по отношение на прозрачност, достъп до данни и добро управление. Корупцията не се усеща веднага, но ни струва много скъпо. Виждаме резултатите от нея по-късно и всички страдаме от тях”.

Това заяви избраният за кмет на София Васил Терзиев, съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (Спаси София). Той участва в първия панел от форума “Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност”. Във форума, организиран от Центъра за изследване на демокрацията, взеха участие премиерът Николай Денков и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Терзиев каза, че той, екипът му, всички районни кметове и всички общински съветници са минали интензивни обучения по антикорупционни мерки. “Ще приложим системен подход, за да идентифицираме това, което трябва да се направи. Началото е с оценка на това къде рискът от корупция в администрацията е най-висок. Други важни неща са – отварянето на всички данни – корупцията не харесва прозрачността. Отварянето на данните ще бъде направено с всички, които имат нужда и полза от тези данни и организации, които ще следят какво се случва. Това ще даде допълнителен поглед върху начина, по който се изразходват обществените средства. За да е сигурно, че те отиват на правилното място”, обясни новият кмет на София.

Терзиев каза, че неговата администрация ще работи и за намаляването на административната тежест. “Там, където има бавни, комплексни, недигитализирани процеси, корупцията намира добра почва. Ще се борим и с централизирания модел, който виждаме в администрацията. Ще увеличим властта и отговорността на районните кметове и на техните екипи, които би трябвало да могат решават проблемите”, каза Терзиев.

Избраният за кмет на София добави, че се търси начин за промяна на модела за формирането на заплащането на общинските служители. “Те не са добре платени, а управляват милиарди левове обществен ресурс. Администрацията трябва да има стимули да управлява добре тези пари. Ще е важно да излезем извън удобния популизъм и да направим така, че администрацията да се грижи за обществения интерес. В мое лице и в моя екип ще намерите хора, които са отдадени на това да правят нещата по правилен начин. Имаме нужда от добри примери и се надявам, че работейки заедно, ще сме успешни. Само по този начин ще върнем доверието в институциите. Всички страдаме от това, че няма доверие в институциите, но отговорността да го върнем е наша”, завърши Терзиев.

“Битката срещу корупцията изисква кураж. Но изисква още превенция и санкции. И най-важното – лидер, който да спечели сърцата и умовете на хората. Но сега е по-трудно, защото обществата ни са подложени на гигантска дезинформационна кампания, която влияе на това да различаваме правилното от грешното и пречи да разберем кое е справедливо и кое – не. Повечето хора не виждат директното влияение на корупция върху живота им. Но това е опасно, защото корупцията много бързо може да се превърне във въпрос на живот и смърт”, заяви Лаура Кьовеши.

“Трябва да запретнем ръкави и да върнем доверието на хората. Как става това ли – чрез ефикасна работа. За това първата ни задача е да вършим добре работата си и винаги да даваме най-доброто от себе си”, добави Кьовеши.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.