Начало » Антикорупционната комисия спечели делото срещу Стойчо Кацаров за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия спечели делото срещу Стойчо Кацаров за конфликт на интереси

by Manager
0 comment

омисията за противодействие на корупцията спечели окончателно делото за конфликт на интереси срещу Стойчо Кацаров в качеството му на служебен министър на здравеопазването. Това става ясно от решение на Върховния административен съд, който отменя решението на първоинстанционния Административен съд – София-град и потвърждава постановеното от Комисията, съобщиха от КПК.

Магистратите постановяват, че като министър Стойчо Кацаров е утвърдил документ в интерес на свързано с него сдружение с нестопанска цел. “Подписаният от министър Кацаров проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №1 от 2014 г. за утвърждаван на медицински стандарт “Клинична лаборатория“ е станало на 18.05.2021 г., т.е. докато още не е било вписано в ТРРЮЛНЦ освобождаването му като председател и член на УС на Сдружение “Център за защита правата в здравеопазването“, но в същото време той е заемал и изпълнявал длъжността министър“, пише в съдебното решение.

Кацаров е член и председател на УС на Сдружението от неговото създаване до 10.06.2021 г. – датата, на която заличен във връзка с назначаването му за служебен министър, като след освобождаването му от правителството отново влиза в управителния съвет. Т.е. налице е трайна връзка между посочените субекти, се допълва в решението на ВАС.

Кацаров е осъден да плати глоба от 5 000 лв., да възстанови дневното си възнаграждение за деня, в който е бил в конфликт на интереси, подписвайки проекта на Наредба и да заплати направените от Комисията разноски по делото.

 

Инфо: nova.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.