Начало » САЩ постави кмета на община Струга в черен списък

САЩ постави кмета на община Струга в черен списък

Премирът на РСМ каза, че следствените и съдебните органи трябва да си зададат въпроса как САЩ са се сдобили с информацията.

by Manager
0 comment

Държавният департамент на САЩ постави кмета на община Струга, който е член на управляващата партия от албанския блок ДСИ, в черен списък за влизане в страната. Причината е участието му в „значителна корупция“ и намеса в постановяване на съдебни решения.

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски коментира така:

„Нашите институции – следствените и съдебните органи, трябва да разследват твърденият а, които са посочени в самото съобщение на Държавния департамент. Освен това трябва да се запитат откъде САЩ са получили такава информация, на която са взели решението си, а те са на няколко хиляди километра оттук, а нашите власти не са получавали такива данни през всичките изминали години“, посочи министър-председателят.

По думите му това за пореден път потвърждава, че следствената и съдебната система на РСМ се нуждае от цялостна ревизия.

Това е само началото, обяви посланикът на САЩ в РСМ и каза, че има сериозни доказателства за корупция в лицето на кмета и член на ДСИ.

„Всички доказателства за всичко, което е установено, се проверяват и има списък с имена, които са в процес на проверка и разглеждане. След като се установят всички факти, тогава се взема решение. Правителството и съдебната система трябва да вземат мерки”, каза посланикът на САЩ в РСМ Анджела Агелър.

Координаторът за борба с корупцията на Държавния департамент казва, че обозначенията имат за цел да демонстрират подкрепата на САЩ за върховенството на закона и усилията за борба с корупцията по света.

„Ако държавният секретар разполага с достоверна информация, сочеща участие в значителна корупция, той трябва да наложи визови ограничения. И така, по закон от нас се изисква да действаме, когато тази информация е налична“, каза Ричард Нефю, координатор за борба с корупцията на Държавния департамент, в интервю за VOA.

Това се случва в момент, когато Скопие трябва да започне конституционни промени за включването на българите в конституцията, за да продължи по пътя към Европейския съюз. Корупцията е изтъквана няколко пъти като ключов проблем в Северна Македония, а само 7% от гражданите имат доверие в съдебните власти.

Миналата година САЩ поставиха в черния списък бившия премиер Никола Груевски и бившия директор на дирекция „Сигурност и контраразузнаване“ Сашо Миялков за участието им в „значителна корупция“.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.