Начало » Пенка Георгиева: Електронизацията на ТЕЛК няма да спре корупцията

Пенка Георгиева: Електронизацията на ТЕЛК няма да спре корупцията

by Manager
0 comment

„От 1 юни са заложени доста обнадеждаващи промени с оглед на електронизация и бързина на цялата система на ТЕЛК“. Това заяви адвокатът по медицинско право Калина Михайлова

„Чудесно е, че електронизацията ще спести размяната на книжа между различните звена, но как точно ще се синхронизира, това все още остава неясно. Не са заложени гаранции за спазване на сроковете“, комнтира тя.

По думите на Пенка Георгиева от Пациентска организация „Заедно с теб“ голяма част от ТЕЛК решенията не се изпълняват в срок, което се дължи на липсата на контрол от институциите.

„Ако те продължат да не упражняват контрол, това ще бъде само едно отчитане на дейност. Гражданите, нуждаещи се от тези решения, не би трябвало да се притесняват. Ще се създаде хаос, по всяка вероятност ще има много изменения при следващо правителство“, изтъкна тя.

И допълни, че чрез електронизацията няма как да бъде спряна корупцията. Според нея „несериозно звучи, че тези, които изпълняват в срок освидетелстванията, ще получават бонус 50%“.

Адвокат Михайлова изтъкна още, че заложеното увеличаване на комисиите от 70 на 150 звучи чудесно, но не е реално, Тя е на мнение, че включването на двойно повече лекари ще доведе до недоволство сред медиците.

„Няма конкретни финансови разбивки дали държавата може да си го позволи. По-страшно е кадровото обезпечаване„, предупреди тя.

Събеседничката ѝ подкрепи твърдението, че увеличаването е добра идея, но е само с рекламна цел.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.