Начало » Оправдан за подкуп катаджия в делото „Палките“ осъди прокуратурата за 40 000 лева

Оправдан за подкуп катаджия в делото „Палките“ осъди прокуратурата за 40 000 лева

by Manager
0 comment

Бившият катаджия от Пловдив Наско Ставрев осъди окончателно прокуратурата да му плати обезщетение от 40 000 лева за незаконно обвинение в подкуп, след като беше оправдан по шумното дело за корупция „Палките“, показа проверка на „Лекс“.

Върховният касационен съд (ВКС) не допусна до касационно обжалване делото по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, в което Ставрев на две инстанции осъди прокуратурата, която трябва да му плати и 7000 лева за имуществени вреди за платените адвокатски хонорари в хода на наказателния процес.

Той беше арестуван заедно с още 11 свои колеги през лятото на 2011 г. при обявената от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов акция „Палките“ срещу подкупни катаджии. След това те бяха пратени на съд за организирана престъпна група за получаване на подкупи от шофьори. Ставрев остана в ареста само седмица, след което излезе срещу парична гаранция, а делото беше внесено в спецсъда през 2014 г. Две години по-късно съдебният състав с председател и докладчик Биляна Вранчева оправда всички подсъдими, като присъдата по отношение на Ставрев беше потвърдена през 2018 г. от апелативния спецсъд и влезе в сила, тъй като прокуратурата не я протестира.

Наско Ставрев беше пратен на съд само по обвинение за приет подкуп от 20 лева от служител под прикритие. Този служител е бил разпитан и като свидетел, като разказва пред съда, че в деня на акцията задачата му била да шофира по магистрала „Тракия“ и да наруши правилата за движение, за да бъде спрян от патрула, в който бил и подсъдимият. Това се случило на изхода на Първомай, като Ставрев му поискал документите и му казал, че може да преглътне непозволеното изпреварване, което видял, но не и превишената с над 40 км/ч скорост. След това катаджията прегледал документите и му ги върнал в кожения калъф, в който били. Друг разговор между двамата не последвал, а полицаят под прикритие сложил две банкноти от по 10 лева в калъфа и го подал отново на катаджията, който взел парите, върнал отново документите и освободил свидетеля, като му казал само да кара по-внимателно.

От мотивите към първоинстанционната присъда става ясно, че спецсъдът приема за доказано, че във въпросния ден служителят под прикритие е бил спрян от Ставрев и му е дал парите, които катаджията е приел. Съдът обаче подчертава, че по обвинението в подкуп не са събрани никакви други доказателства.

Освен това прокуратурата не е доказала, че става дума за даден от свидетеля подкуп, като съдът отбелязва, че не е установена причината Ставрев да вземе парите. Това е така, защото според обвинението парите са дадени, за да не бъде съставен акт за превишена скорост. По делото обаче не е категорично установено нито шофирането с превишена скорост, нито пък служителят по прикритие твърди, че Ставрев е възнамерявал да му състави акт, след като сам му е върнал документите.

„И едва след като му е върнал документите, с което на практика извършената му проверка вече е приключила и то без налагане на каквато и да било санкция, свидетелят сам, без да му бъде поискано, е поставил 20 лв. в калъфа си с документи и ги е дал на подсъдимия. Без да бъде установено по категоричен начин извършено от свидетеля нарушение и без да му бъде казано дори от подсъдимия, че ще му бъде съставен АУАН, няма как да се приеме за несъмнено доказано, че свидетелят е предположил, че ще му бъде съставен такъв и е дал тези 20 лв. именно за предотвратяването на подобно съставяне.  Всъщност причината за  даване на тази парична сума, не се заяви и от самия свидетел“, се казва в мотивите към присъдата, с която Ставрев е оправдан.

Междувременно, само пет месеца след ареста му през 2011 г., катаджията е бил дисциплинарно уволнен от шефа на полицията в Пловдив, като заповедта е била потвърдена и от Върховния административен съд.

През 2021 г. Ставрев е завел и делото срещу прокуратурата, в което е претендирал за обезщетение от над 105 000 лева. Миналата година и окръжният съд в Пловдив, и апелативните съдии са осъдили прокуратурата да му плати 40 000 лева за неимуществени вреди от незаконното обвинени, както и 7 000 лева за адвокатски хонорари в хода на наказателния процес. Прокуратурата е обжалвала решението на апелативния съд, но наскоро ВКС не допусна касационно обжалване и то влезе в сила.

Показания за претърпените вреди от Ставрев е дала съпругата му, която е разказала подробности за ареста му, когато той бързал да ѝ каже, че не е извършил престъпление, не познавал колегите си от КАТ-Пазарджик, където го задържали, бил много изплашен, а след това разказал за ужасните условия в арестите в София и в Пазарджик.

След излизането от ареста бившият катаджия отказвал да се среща с близки и роднини, срамувал се от съседите си, защото селото, в което живеело семейството му, било малко и всички говорели за него като за вече осъден.

Веднага след ареста бил отстранен от работа и не можел да се регистрира в Бюрото по труда или да започне друга работа, а след като бил и уволнен, започнали финансови проблеми в семейството, защото той нямал друга квалификация.

За да преценят, че справедливото обезщетение за претърпените неимуществени вреди от Ставрев е 40 000 лева, съдилищата са взели предвид тежкото обвинение, продължителността от близо 7 години на процеса срещу него, публичното оповестяване на обвиненията, което се е отразило и на професионалния му живот, както и щетите за авторитета му на професионалист, от който обществото очаквало стриктно да спазва законите.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.