Начало » Обвиниха в тежка корупция бивш шеф на световния биатлон

Обвиниха в тежка корупция бивш шеф на световния биатлон

by Manager
0 comment

Норвежката полиция обвини в понеделник в „утежнена корупция“ бившия президент на Международната федерация по биатлон – норвежеца Андерс Бесеберг, който е подозиран, че е прикривал случай на допинг при руски спортисти в замяна на услуги, предаде АФП, цитирана от БТА.

„Има достатъчно доказателства, че той е взимал подкупи постоянно в период от десет години“, заяви Мариан Дюпесланд, която е част от специализираната полиция в икономически афери.

Бесеберг е бил президент на федерацията от 1992 до 2018 година и е получавал „часовници, ходене на лов и трофеи, проститутки и автомобил на лизинг“ по време на мандатите си. Подозренията са за събития, които са се случили между 2009-а и 2018-а. 77-годишният норвежец отхвърля напълно обвиненията.

„Бесеберг твърди, че никога не е бил корумпиран и не се е опитвал да влияе на антидопинговата комисия в полза на никого“, заяви адвокатът му Кристиан Хьорт, цитиран от норвежката агенция NTM.
От своя страна Международната федерация по биатлон обяви, че е „взела под внимание“ обвинението срещу бившия си президент и „работи тясно с полицията по това сложно досие“.

През 2021 година вътрешна комисия на федерацията, назначена от шведа Оле Далин, който наследи Бесеберг, заключи, че норвежецът е защитавал руските интереси в разстояние на дълги години с помощта на генералната директорка – германката Никол Реш.

Обиски, водени от норвежката и австрийската полиция, показаха, че Бесеберг е получил най-малко 200 000 долара от руски ръководители, бил е на лов в Русия и е получавал услугите на проститутки. В замяна той е скрил директно повече случаи на употреба на допинг и е лобирал настойчиво за Русия.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.