Начало » Община Пловдив като златна кокошка за избрани фамилии

Община Пловдив като златна кокошка за избрани фамилии

by Manager
0 comment

Семейството на бившия шеф на ВиК Спартак Николов отдавна трупа опит в изгодни сделки на имотния пазар. Първоначално фамилията придобива собственост в жилищна сграда на ул. „Хан Аспарух“ 120. Твърдят, че е придобита през 2010 г., след като са продали земя в Прослав и Остромила.
Следват няколко сделки, в които Община Пловдив се е превърнала в златна кокошка за фамилията на Спартак Николов, който в онези години е и общински съветник.
Чрез права на база свой наследствен дял през 2012 г. Спартак Николов и съпругата му купуват общински имот по процедурата „ликвидация на съсобственост“. Важно е да се знае, че за подобни сделки по закон не се изисква провеждане на търг. Имотът се намира на ул. „Лозенград” 47, на ъгъла с бул. „Източен”, срещу стадион „Христо Ботев”.

Общината продава на съсобственичката София Николова една втора идеална част от земята с площ 201 кв. метра ведно с къща и две малки постройки за скромната сума от 58 000 лева.
През 2014 г. пък фирма „Дякон Иларион Билд“ ЕООД, регистрирана през същата година с управител Мария Кичукова, тъща на Спартак Николов, придобива общинския дял от имота в съсобственост на ул. „Силистра” 19 в район „Западен”. Според брокери на недвижими имоти сделката е много добра, тъй като цената на разгъната застроена площ в бъдещата сграда по онова време излиза около 28 евро на квадрат.

В момента на това място е издигната красива жилищна кооперация на пет етажа с големи тераси и гаражи.
Специално за строителство е създадена „ЖСК Дякон Иларион“. Новата кооперация на ул. „Силистра“ 19 е изградена от фирма „Демилекс” – същата, която построи голямата кооперация „Лаута гардън” в парка в съдружие с друга известна пловдивска фамилия – на бившия депутат Атанас Ташков, който се очаква да стане заместник на новия областен управител Илия Зюмбилев.
Същата ЖСК „Дякон Иларион“ се сдобива и с терен на бул. „Марица” 50, в район „Централен“, след като с решение на Общинския съвет от 2013 г. на търг са обявени 409 кв. метра за 473 558 лв.. Впоследствие парцелът е внесен в капитала на „Дякон Илирион Билд” ЕООД, управлявано от тъщата на Спартак Николов.
През 2019 г. „Дякон Иларион Билд“ ЕООД е поискала със заявление до Община Пловдив да дари част от собствен имот с площ 97 кв.м на ул. „Весела“ 24. Дарението е с цел да се осигури достъп до строежа на осеметажната жилищна сграда.

Инфо: marica.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.