Начало » Как Швейцария помага на България да надвие корупцията

Как Швейцария помага на България да надвие корупцията

by Manager
0 comment

През 2020 година на българите толкова им писна от корупцията в страната, че малко след това много от тях дадоха гласа си за новата партия „Продължаваме промяната“ (ПП), декларирала сериозни намерения да я отстрани. Непосредствено след встъпването си в длъжност новоизбраните поискаха помощ от Швейцария – от базелския Институт за управление, известен в целия свят със своя опит в борбата срещу корупцията, отбелязва швейцарската обществено-правна медия SRF в кореспонденция на Сара Новотни от София.

„Концентрираме се върху усъвършенстването на законодателството срещу корупцията“, обяснява Рене Трайкова от базелския институт пред кореспондентката на SRF. Швейцарските експерти дават съвети по въпроси като: какви да са правомощията на една антикорупционна комисия, какъв да е подходът при важни назначения, как да се раздават честно и почтено държавни поръчки.

„Въпрос на морал“

 

 

Бони Бонев е предприемач и председател на швейцарско-българската търговска камара. Неговата компания строи водноелектрически централи в Чили, Виетнам и България. Но в България компанията никога не работи по държавна поръчка, тъй като тези проекти винаги са твърде непрозрачни и твърде корумпирани, казва Бонев пред SRF. Всичко е съобразено с фирмата, която още от самото начало е фаворит, добавя предприемачът.

За Бонев е въпрос на морал да не участва в тези процедури – макар по този начин да се губят шансове. Базелският институт помага на българската държава да формулира неутрално обществените поръчки – и това функционира, казва Бонев. Определени корупционни практики доскоро са били възможни, но сега вече не са, допълва предприемачът. Според него силно корумпираните очевидно са напуснали държавния апарат и съдилищата.

По-решаващи от законите са хората, казва на свой ред доскорошният премиер Николай Денков от партията ПП, решила да сложи край на корупцията. Денков, който е работил с базелския институт, казва: „Дори да имаме перфектни закони – ако държавата не назначава компетентни и морални хора, които не са изцяло зависими от своите партии и политически поръчители, няма как да напреднем“, посочва Денков.

 

 

„България може да се превърне в една от водещите страни в Източна Европа“

В България почти всяко работно място в държавната сфера се запълва по политически или лични предпочитания – от членовете на антикорупционната комисия, през директорите на болници, та чак до учителите. Съответното място ще бъде заето от съпартиеца на кмета или от братовчедката на общинския съветник, а не от кандидата, който най-много подхожда за него. Базелският институт е предложил кандидатите за държавни постове да бъдат номинирани от неутрални експерти и чак след това да бъде правен изборът. „Ако отстраним корупцията, България може да се превърне в една от водещите страни в Източна Европа“, казва в тази връзка Денков.

Изглежда обаче, че утвърдените партии нямат интерес страната да се отърси от корупцията, коментира SRF. В противен случай е трудно да се обясни защо през последните три години се провалиха толкова правителства – и защо партията, решила да се бори срещу корупцията, вече не е на власт, отбелязва още швейцарската медия.

Трайкова опонира: „Всички пет правителства, с които сме работили досега, показваха, че искат да се борят срещу корупцията в името на големите цели – пълноправното членство в ЕС, включително в Шенген и в еврозоната. Докато България върви по евроатлантическия път, съм убедена, че антикорупционните реформи ще продължат“.

Само че след изборите в неделя – шестите за три години – изглежда, че на власт отново ще се върнат точно онези политически сили, които са смятани за корумпирани, заключава авторката на репортажа.

 

/Биляна Михайлова (редактор)/

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.