Начало » Япония извършва арести по подозрения за подкупи на Олимпийските игри в Токио

Япония извършва арести по подозрения за подкупи на Олимпийските игри в Токио

by Manager
0 comment

Бивш член на борда на организационния комитет на Олимпийските игри в Токио и трима души от компания за облекло, която беше изненадващ спонсор на летните олимпийски игри, бяха арестувани по подозрения за подкупи днес, предаде агенция Асошиейтед прес.

Бившият изпълнителен директор на рекламната агенция „Денцу“, 78-годишният Харуюки Такахаши, е заподозрян в получаване на подкупи от бившия ръководител и от двама служители на компанията за костюми „Аоки Холдинг“, съобщиха от прокуратурата. „Аоки Холдинг“ шие костюми, които обикновено младежи, току-що завършили училище, носят за интервюта за работа и на първото си работно място.  Фирмата изненадващо бе избрана да облече японските олимпийци, докато спортистите от други държави на Олимпийските игри носеха екипи, ушити от водещи модни компании.

Окръжните прокурори на Токио казаха в изявление, че предполагаемият подкуп възлиза на общо 51 милиона йени (380 000 долара), депозирани в банкова сметка на компанията на Такахаши от октомври 2017 г. до март тази година, и се смята, че е свързан със спонсорство на игрите и продукти, свързани с Олимпиадата.

Въпреки че отдавна се носеше слух за корупция на високо ниво сред олимпийските служители, арестът идва като удар върху олимпийските амбиции на Япония. На Такахаши се приписва осигуряването на 3 милиарда долара от местни спонсори за Игрите в Токио. „Денцу“ е ключов играч в много големи японски събития, включително Олимпийските игри. Япония се стреми да получи домакинството на зимните олимпийски игри през 2030 г. в Сапоро.

Такахаши напусна борда на „Денцу“ през 2009 г., но продължи да упражнява значително влияние в сектора на рекламата и организирането на събития в Япония. След това той оглави собствена компания. От „Аоки“ казаха, че все още проучват въпроса и не искат да коментират ситуацията веднага, а Японският олимпийски комитет не беше открит за коментар.

Японските медии съобщават, позовавайки се на прокурори, че Такахаши отрича да е извършил нарушение, като подчертава, че му е било платено за консултантски услуги. Освен това бяха арестувани Хиронори Аоки, 83-годишният основател на „Аоки“, неговият по-малък брат и заместник в компанията 76-годишния Такахиса Аоки, и Кацухиса Уеда на 40 години, който е изпълнителен директор в корпоративна група. Съмнителните плащания са извършени над 50 пъти.

Миналия месец прокурорите нахлуха в дома на Хиронори Аоки в Токио, като се засилват спекулациите за повече арести. Бившата президентка на Организационния комитет на Игрите в Токио Сейко Хашимото обеща да сътрудничи на разследването.

По официални данни последните игри в Токио струваха 13 милиарда долара, дошли предимно от данъци. Това беше двойно повече от първоначалната оценка, направена, когато Международният олимпийски комитет присъди домакинството на събитието на Токио, но по-малко от 25 милиарда долара, които някои прогнозираха.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.