Начало » Втори съд потвърди 6 месеца условно за подкуп по дело на европейската прокуратура

Втори съд потвърди 6 месеца условно за подкуп по дело на европейската прокуратура

by Manager
0 comment

ело, заведено от европейската прокуратура у нас, за поискан и получен подкуп от пет хиляди лева срещу служител от фонд „Земеделие“ приключи на втора инстанция с шест месечна условна присъда. За това съобщава в. „Сега“. Софийския апелативен съд е потвърдил присъдата на Специализирания наказателен съд, произнесена през 2022 г., малко преди закриването на институцията.

Тогава Траян Делиагов получи условно шест месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок за това, че като служител на фонд „Земеделие“ е поискал и получил подкуп от 5000 лева. Той беше оправдан за друг подкуп от 5000 лв., поискан и получен от същата „жертва“ преди това.

Делиагов обжалва присъдата си, а европейската прокуратура я протестира. Пред Софийския апелативен съд делегираният европрокурор Светлана Шопова пледира, че има доказателства и за първия подкуп, както и че наказанието е твърде снизходително.

Тримата апелативни съдии обаче приемат, че спецсъдът е преценил правилно и доказателствата по делото, и наказанието на Делиагов.

Според съдиите наказанието от шест месеца условно може да постигне целите си – генерална и специална превенция. Не се налага Делиагов да бъде изолиран от обществото в затвор, напротив – следва да му се даде възможност да упражнява общественополезен труд, като се въздържа от противоправни деяния в определен от съда изпитателен срок, разсъждават магистратите.

Според решението ефективната присъда би могла да въздейства негативно на процеса по формиране на правно съзнание, както и би прекъснала връзката му със семейството и като цяло с обществото, а тези връзки са поправяне и постигане на трайно правомерно поведение. Решението не е окончателно.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.