Начало » „ТРЕНД“: ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СКАНДАЛИ СВАЛЯТ РЕЙТИНГА НА ВСИЧКИ, НО ГЕРБ ПАК ВОДИ С 3%

„ТРЕНД“: ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СКАНДАЛИ СВАЛЯТ РЕЙТИНГА НА ВСИЧКИ, НО ГЕРБ ПАК ВОДИ С 3%

by admin
0 comment

Скандалите през август и високият процент на политическото напрежение оказват влияние върху нагласите на българите. Никоя институция не остава незасегната от общественото недоволство, показват данни от национално представително проучване на агенция „Тренд“. То е проведено от 4 до 11 септември сред 1006 пълнолетни българи чрез пряко интервю „лице в лице“, по поръчка на в. „24 часа“.

В очакванията за бъдещето на страната се отчита динамиката, въпреки че оптимистите продължават да са повече (47%) от песимистите (43 на сто).

През септември 20% от анкетираните декларират, че имат положителна оценка за работата на институцията, срещу 69%, които не я одобряват.

Спадът има в оценката спрямо правителството, но тук се наблюдава само през този месец, без да се отчита отрицателната тенденция за няколко месеца, коментират социолозите.

В оценката за работата на президента също се отбелязва негативна динамика, като отрицателните оценки се повишават с 5%, а положителните – с 3%.

Въпреки негативния тренд и индикатор за необходимостта от предсрочни парламентарни избори, половината българи все още смятат, че не е необходимо ново мнение, а 53 на сто са на мнение, че правителството ще има пълен мандат.

Независимо от негативната тенденция за оценяване на основните институции, партийните предпочитания на българите остават подобни на предходните месеци. Разстоянието между двете основни партии – ГЕРБ и БСП, се запазва на около 3% – 22,9% спрямо 19,7%.

ДПС и „Обединени патриоти“ остават с разлика в рамките на 1%. В сравнение с предходните месеци разликите са в рамките на статистическата грешка.

Според 55% от всички запитани, министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта няма да внесат промяна в работата на кабинета. 15% смятат, че правителството ще се подобри след кадровите смени, а 9% остават скептични.

източник: Дир.бг

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.