Начало » “ЗЛАТНИЯТ ГЬОЛ“ НА КАПИТАН АНДРЕЕВО

“ЗЛАТНИЯТ ГЬОЛ“ НА КАПИТАН АНДРЕЕВО

by Manager
0 comment

В България има „златни гьолове“, които надживяват правителства. А това означава, че корупцията не просто е пуснала корени – променила е самата ДНК на българската държавност. Тук разказваме за една скандална история.

Що е то „златен гьол“? Това е локва, която българските управляващи обикновено прескачат – но не за да пазят обувките си чисти от кал, а за да не я разплискат. Може да бъде открита там, където регулярно се вливат финансови потоци – например от такси и глоби. Една такава, разляла се в Държавната комисия по хазарта, спести стотици милиони лева на един бос. Има ли „гьолове“ и в тол системата, свързана с комисионерите, за което алармираха превозвачи? Това се очаква да установи проверка, разпоредена от МРРБ преди няколко месеца.

„Златният гьол“ на ГКПП „Капитан Андреево“, на външната граница на ЕС с Турция, е пазен от 2012 насам, откогато се изредиха няколко правителства на ГЕРБ. Става въпрос за голям бизнес от няколко „гьола“, включващ фирми за дезинфекция, за фитосанитарен и здравен контрол, плюс паркинг и казино. И този бизнес, осигурен от държавата за точно тези свързани помежду си фирми, е добре охраняван именно от нея. Но не заради качеството на контрола върху храните и стоките, които влизат на територията на ЕС от Турция и от страни в Азия, след като дори не е имало камери при инспекциите, а превозвачи разказаха по БНР, че са получавали „хвърчащ документ“, плащали са в брой, а често не са били извършвани никакви проверки на камионите. Причините очевидно са други, след като прекратеният на 20 май т.г. договор с частната фирма „Евролаб 2011“ и връщането на държавата там, където ѝ е мястото, доведоха до смъртни заплахи и предложения за подкуп, отправени към висши държавни служители.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи по bTV, че сега от такси влизат 100 000 лева на ден (над 3 пъти повече отпреди, б.а.), а само за последната седмица са били върнати повече от 60 тира с продукция със завишени нива на пестициди. През последните 10 години такива случаи са били изключително редки.

Юристката от Антикорупционния фонд Лора Георгиева обясни наскоро по БНТ, че в случая с частната фирма са нарушени два закона. „От една страна е нарушен Законът за държавните такси, който казва, че държавни такси се събират само и единствено от държавни органи и то не от кого да е, а от конкретен държавен орган, на който това е възложено, в случая БАБХ. Законът не предвижда такава възможност да възлага събирането на друг държавен орган, а пък още по-малко на частна фирма“. Законът е от 2014 година – тоест, осем години никой в БАБХ, в т.ч. и юристите, не са забелязали нарушението, оставяйки милиони да отидат в частна фирма, вместо да постъпят в бюджета.

В продължение на десетилетие на един от най-важните пунктове, който е врата към ЕС за огромно количество стоки от други държави, стои не просто частна фирма, а такава, за която разследващият сайт BIRD, а преди години и „Капитал“, разкриха връзки с фигури от подземния свят. В разследване на BIRD четем, че „скандалната „златна лаборатория“ на Капитан Андреево е свързана с не по-малко скандалните „златен гьол“ и „златен паркинг“, контролирани от лица, свързани с наркобарона Христофорос Аманатидис-Таки и ГЕРБ„. За същите връзки питаше преди време в парламента и депутатът от ПП Константин Бачийски.

Загубите за държавата се изчисляват на повече от 200 милиона лева годишно, но щетите са още по-големи – според вицепремиера Асен Василев наличието на тази лаборатория на външната граница на ЕС е основната пробойна, попречила на България за Шенген. Точно там българската държава следва да покаже ефективност и капацитет да пази границите на ЕС – не само като изтласква обратно в Турция мигранти, които преди това са били бити и обрани. Но границата с Турция винаги е била златна мина за частни интереси и политическо облагодетелстване. Преди лабораторията и фирмата за дезинфекция имаше безмитни магазини и бензиностанции. Нужна беше много политическа воля, упорство и настойчивост от страна на ЕС, за да се затворят, но държавата така и не успя да се пребори с контрабандата през тях.

„Златният гьол“ е скандална история, за която мнозина са говорили публично – медии, превозвачи, политици, Антикорупционният фонд. Сезирани са били институциите, а по някое време през 2013 е имало и прокурорска проверка на договора на една от „златните фирми“ – за дезинфекция на пунктовете на Капитан Андреево и Лесово. Известна е с това, че печели обществената поръчка седмица след като е създадена. После прокуратурата без много шум прекратява проверката. А през май 2014 Пламен Моллов, по онова време шеф на БАБХ, връща фирмата на българо-турската граница, защото „държавата няма капацитет да извършва тази дейност и по тази причина фитосанитарният контрол ще се изпълнява от „Пи Еф Си“ ЕООД“.

ГКПП Капитан АндреевоГКПП „Капитан Андреево“

Днес името на бившия депутат от НДСВ, назначен за шеф на БАБХ при кабинета „Орешарски“ и запазен за кратко от ГЕРБ, е замесено в изтеклия запис, за който се твърди, че е свързан с опита за подкуп на шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов. „Това е за добро отношение и за да не се изнасилват нещата и може да е регулярно. Това ти казвам, не се притеснявай, аз съм гроб за това нещо“, казва събеседникът на проф. Даскалов. Пред „Нова“ самият Даскалов съобщи, че през януари т.г. проф. Моллов, понастоящем ректор на Университета за хранителни технологии, му дал „папчица с ластици в полиетиленов плик“, пълна с пачки. Даскалов записал разговора, за който ректорът отрича. (Пламен Моллов е сред учредителите на партия „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев.) За опит за корумпиране съобщи и заплашваният зам.-министър на земеделието Иван Христанов.

Според председателя на парламентарната антикорупционна комисия Михал Камбарев (ПП) проблемът на „Капитан Андреево“ е „полурешен“. „Мафията, на която сме взели този бизнес, се опитва всячески да си го върне“, заяви той по БНТ.

Прозвището „златен гьол“ е измислено от превозвачи, след като българските управляващи слагат точно определени фирми на портите към ЕС, откъдето влизат зеленчуци и плодове, пакетирани храни и стоки, наркотици и какво ли не още. При толкова „златни гьолове“ държавата не е обран бостан, както се вайкаше в първия си кабинет лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Само трябва да се пресушат.

 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.