Начало » Португалският премиер подаде оставка след обвинения в корупция

Португалският премиер подаде оставка след обвинения в корупция

by Manager
0 comment

Португалският министър-председател Антониу Коща подаде оставка днес, след като прокурори издадоха заповеди за арест и нахлуха в правителствени сгради в рамките на разследване за корупция, което достигна до най-близкото му обкръжение.

Прокурорите съобщиха, че са повдигнали обвинение на министъра на инфраструктурата Жоау Галамба за възможни престъпления, свързани с корупция, злоупотреби и търговия с влияние сред лицата, заемащи публични длъжности.

Те заявиха, че са издали заповед за арест на Виктор Ескария, началник на кабинета на Коща и негов близък довереник, и са претърсили офиса му, като са извършили общо 43 обиска.

Съобщението веднага предизвика призиви от страна на дясната опозиция за оставка на Коща, социалист, който е на власт от 2015 г.

Прокурорите заявиха, че потенциалните нарушения са свързани с няколко високопоставени бизнес начинания, включително проекти за добив на литий, които са от основно значение както за дългосрочните икономически планове на Португалия, така и за доставките на суровини за европейската индустрия за електрически превозни средства. Те заявиха, че в хода на разследванията си заподозрените са се позовавали на „името и авторитета“ на министър-председателя и са твърдели, че той се е намесвал, за да „деблокира процедурите“.

След като новината се появи, Коща се срещна с президента на Португалия Марсело Ребело де Соуса, бивш лидер на опозиционните социалдемократи, който има правомощията да разпусне парламента и да свика общи избори.

Други проекти, които се разследват, са завод за производство на водород и изграждане на изчислителен център, и двата в град Синеш. Прокурорите издадоха и заповеди за арест на кмета на Синеш и на двама директори на дружество, участващо в изграждането на изчислителния център.

Ръководителят на малката дясна опозиционна партия „Либерална инициатива“ Руи Роша заяви, че Португалия е „погълната от гнилоч“ и призова президента да разпусне парламента, дори ако Коща не подаде оставка.

„Това, което би било нормално в една страна, където институциите работят, е [министър-председателят] да заключи, че не може да продължи да изпълнява задълженията си“, каза той.

Коща беше преизбран с абсолютно мнозинство през 2022 г. Но оттогава правителството му е преследвано от обвинения в лошо управление и корупция, които доведоха до напускането на няколко министри и висши служители.

Един от най-известните случаи бе нерегламентирано обезщетение, изплатено на бивш член на борда на TAP Air Portugal, държавен превозвач, което доведе до напускането на главния изпълнителен директор на компанията.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.