Начало » Скопие подозира в корупция 12 граничари

Скопие подозира в корупция 12 граничари

by Manager
0 comment

След акцията на граничния пункт на сръбско-македонската граница Табановце, от МВР в Северна Македония съобщиха, че 12 служители на граничния пункт са заподозрени в „престъпно сдружение“, „получаване на подкуп“ и „злоупотреба със служебно положение и власт“. В домовете и автомобилите на заподозрените са открити около 20 хиляди евро. Разследването се води от ресорен прокурор от Прокуратурата по организирана престъпност и корупция, предаде БТА.

„След разследването на началника, неговият заместник и още 10 полицейски служители в ГКПП Табановце, включително началника на смяната са били открити доказателства за участието им в престъпни дейности, а по време на обиските са били открити предмети, за които има съмнения, че са придобити чрез получаване на подкупи и злоупотреба със служебно положение и власт”, съобщиха от МВР.

Според разследването членовете на организираната престъпна група са действали активно на ГКПП Табановце от септември 2020 г. „Всеки е имал точно определена роля“, допълват от полицията.

От прокуратурата уточняват, че част от заподозрените полицаи, които са работили на паспортен контрол, са вземали подкупи от граждани, на които са липсвали зелена карта, пълномощно за МПС, паспорт, шофьорска книжка и др.

„Първият заподозрян като началник смяна е възложил или е въздействал на другите трима заподозрени да бъдат назначени на работа в коридори, където има по-висока честота на влизане и излизане на пътници от страната. Трима от тях, полицаи, извършващи паспортен контрол, имали за задача да поискат и получат между 5 и 30 евро, за да пропускат МПС, които не притежават зелена карта за влизане и за излизане от страната, пълномощно за управление на МПС, документи за пътуване, шофьорски книжки или други задължителни документи. Така от началото на 2020 г. до 25 декември 2022 г. те неколкократно са получавали подкупи, като от получените средства всеки месец са давали по 150 евро на началник смяната“, съобщават от прокуратурата.

От МВР в Северна Македония разпространиха видео от операцията и претърсванията на 25 декември в домовете на заподозрените, по време на които са намерени и иззети общо 16 413 евро, 219 195 денара, 60 швейцарски франка и 375 сръбски динара, 23 броя боеприпаси с калибър 9 мм, подаръци и други вещи, които ще бъдат използвани в наказателното производство.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.