Начало » Пореден член на португалското правителство напуска заради скандал с корупция

Пореден член на португалското правителство напуска заради скандал с корупция

by Manager
0 comment

Току-що назначена високопоставена португалска правителствена служителка вчера се оттегли, предизвиквайки поредно затруднение за социалистическото правителство, изправено пред остри критики заради процедури за проверка на кандидати за постове след вълна от скандали и оставки, предаде Ройтерс.

Социалистите, водени от министър-председателя Антониу Коща, спечелиха пълно парламентарно мнозинство на изборите преди една година, но оттогава правителството преминава през сътресения, като 11 министри и държавни секретари напуснаха постовете си. Някои се оттеглиха заради за минали неправомерни действия или съмнителни практики, предаде БТА.

При последния случай вестник „Корео да маня“ съобщи вчера, че Карла Перейра, която ден по-рано стана държавен секретар за селското стопанство, имала запорирани банкови сметки заради разследване на корупция срещу съпруга й – бивш кмет.

Няколко опозиционни партии настояха Перейра да бъде уволнена. Нейният съпруг Америку Перейра каза, че единствено той е обект на разследване, а не съпругата му.

Министерството на селското стопанство първоначално каза, че не вижда причини Карла Перейра да напуска поста си, тъй като не е обвинена в никакво престъпление, но по-късно съобщи в изявление, че тя е подала оставка и оставката й е била приета.

В края на декември министърът на инфраструктурата и жилищното строителство Педру Нуну Сантуш напусна след бурна обществена реакция на новината за солидни обезщетения, които нов секретар по финансите получил от държавната авиокомпания ТАР, попадаща в ресора на министъра. Секретарят по финансите също подаде оставка.

През ноември „дясната ръка“ на Коща – Мигел Алвиш, се оттегли, след като прокуратурата му повдигна официално обвинение в престъпления по служба докато е бил кмет през 2015-2016 г. Алвиш отрече да е извършвал нещо нередно.

„Казваме „не“ на некомпетентността и нестабилността… Нужно ни е ново правителство и ни е нужно сега“, каза пред парламента Жоао Контрим – лидер на малката, но заявяваща присъствието си партия „Либерална инициатива“. Той призова законодателите да подкрепят вот на недоверие на кабинета, който в крайна сметка беше отхвърлен.

Катарина Мартинш – лидерка на коалицията „Ляв блок“, каза, че има прекалено много съмнителни назначения и добави, че след всеки приключен случай се появява нов.

В отговор на критиките премиерът Коща каза пред парламента, че ще предложи на президента нова система за проверка в периода между номинацията и същинското назначение на правителствени служители, „за да се гарантира по-голяма прозрачност и доверие“.

Въпреки това той до голяма степен омаловажи проблема и каза, че това, което наистина има значение за португалците, не е съставът на правителството, а резултатите от неговата работа като сигурен икономически растеж, по-ниска безработица и по-нисък публичен дълг

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.