Начало » Нов главен герой в скандала с корупция в ЕП

Нов главен герой в скандала с корупция в ЕП

Вече подозират не само Катар, но и Мароко

by Manager
0 comment

Мароканското външно разузнаване най-вероятно ще се окаже участник в скандала около обвиненията в корупция в Европейския парламент, съобщи „Шпигел“, позовавайки се разследващи случая. Агенция ДПА пише, че според въпросните източници още през 2019 година мароканското разузнаване е вербувало италианския евродепутат Пиер Антонио Панцери, неговия асистент Франческо Джорджи и евродепутатката Андреа Козолино с цел да се оказва въздействие върху решенията на социалистите в Европарламента.

Води се разследване за корупция, пране на пари и оказване на влияние

„Водещ офицер“ на тримата вербувани е бил сегашният марокански посланик в Полша Абдерахим Атмун. Според публикациите в германските медии той е давал на заподозрените пликове с пари в брой, а те самите са били дори в пряк контакти с генералния директор на разузнаването.

Белгийското правосъдие води разследване по подозрение в корупция, пране на пари и оказване на неправомерно влияние от чужбина в Европейския парламент. Предполага се, че Катар е раздавал пари и подаръци, за да повлияе на политически решения – а сега същото подозрение възниква и по адрес на Мароко.

Белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Квикенборне още по Коледа каза, че има и втора замесена държава, чиито интереси били насочени включително и към правилата за риболов. Веднага стана ясно, че въпросната държава е Мароко.

През 2019 година тази страна сключи едно много изгодно споразумение с ЕС точно в тази сфера, пише германският вестник „Тагесшпигел“. А според белгийските издания „Льо Соар“ и „Кнак“ в заповедта за арест на съпругата и дъщерята на италианския евродепутат Панцери се казвало, че той „срещу заплащане“ е оказвал политическо влияние върху други евродепутати в полза на Катар и Мароко. Медиите припомнят, че в хода на обиските белгийските власти конфискуваха общо 1,5 милиона евро кеш.

Съпредседателката на левицата в Европарламента – французьойката Манон Обри – се опасява, че това е само върхът на айсберга, пише „Тагесшпигел“. Вестникът припомня, че в случая с Катар вероятно става дума за имиджова кампания в полза на Световното първенство по футбол, която е включвала такива подаръци като кредитни карти и пътшествия. Докато по отношение на Мароко всичко се въртяло около паричните помощи, отпускани от ЕС, и допълнителните предимства, които осигурява на страната едно търговско споразумение с Евросъюза. Не на последно място Мароко открай време се старае да получи международна подкрепа и за контрола над Западна Сахара.

Макар че Европейският съд определя окупирането на Западна Сахара като незаконно, през 2019 година ЕС сключи с Мароко споразумение за риболова в Средиземно море. Тогава левите и зелените в Европарламента се противопоставяха на тази сделка.

През 2021 година социалистите първоначално подкрепяха кандидатурата на Султана Хая за награда за защита правата на човека „Сахаров“, но после оттеглиха подкрепата си с обяснението за някакви „тактически причини“. Правозащитничката Хая открай време се бори за правата на хората в окупираната Западна Сахара. Според витаещите в Брюксел подозрения хора като Панцери и Кайли са повлияли на решенията на социалистите в Европарламента.

Евросъюзът трябва да направи сериозни промени

Сега съпредседателката на лявата фракция Манон Обри настоява да се проведе „разчистване от мазето чак до тавана“. Тя казва, че европейската политическа система е прекалено „пропусклива“ за външни влияния. Френската евродепутатка смята, че Евросъюзът трябва из основи да преразгледа начина, по които работят неговите институции.

Панцери, Джорджи и приятелката на Джорджи – гръцката евродепутатка Ева Кайли, която наскоро беше освободена като заместник-председателка на Европарламента – все още се намират в следствения арест.

Статията е публикувана в „Дойче веле“

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.