Начало » Съдийската колегия даде 7 дни за обяснения на съдията, взел подкуп, преди да го отстрани

Съдийската колегия даде 7 дни за обяснения на съдията, взел подкуп, преди да го отстрани

by Manager
0 comment

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) даде 7 дни на съдията от окръжния съд в Търговище Мирослав Митев, в които да се подготви за изслушване или да даде писмено становище, преди да вземе решението за временното му отстраняване от длъжност. То е по искане на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, който настоява Митев да не е съдия докато трае наказателното производство срещу него.

Искането на Сарафов ще бъде изпратено на Митев и 7 дни, след като съдията го получи, Съдийската колегия ще се събере, за да се произнесе по него.

Максималният срок за отстраняването на магистрата по време на досъдебното производство е година и шест месеца и след това той може да поиска да бъде възстановен на работа.

Митев беше задържан на 27 юни и обвинен, че е поискал и получил подкуп от 5000 лв. от подсъдим, за да намали присъдата му. Парите са били белязани и прокуратурата съобщи, че има следи по ръцете на съдията.

Според разследващите Митев е потърсил Али Мустафов, който бил подсъдим за хулиганство. На първа инстанция Мустафов бил осъден на малко над една година лишаване от свобода. След жалба делото отишло в Окръжен съд-Търговище и било разпределено на състав, в който участвал и Мирослав Митев. Срещу сумата магистратът обещавал на Мустафов да му намали наказанието на четири месеца затвор, защото престъплението било извършено по време на изпитателния срок на условна присъда за друго деяние. Делото било насрочено в ОС-Търговище на 28 юни.

Именно Мустафов е подал сигнал срещу Митев. Той сезирал ГДБОП, а тя антикорупционната комисия, която на свой ред се обърнала към Софийската градска прокуратура. Неин екип веднага заминал за Търговище. При претърсване на автомобила на съдията, между двете предни седалки е открита сумата от 5000 лв.

Митев е от над 20 години в Окръжния съд в Търговище. Занимава се с наказателни дела. Близо 10 години е бил в районния съд в Попово.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.