Начало » Разследването за корупция в европарламента е като за организирана престъпност

Разследването за корупция в европарламента е като за организирана престъпност

by Manager
0 comment

Винсент ван Куикенборн, министърът на правосъдието на Белгия, каза за „Файненшъл таймс“, че мащабът на разследването за корупция в Европейския парламент е „уникален“ и е сравним с това как се води борба с големи случаи на организираната престъпност.

Според него става дума за „намеса на държавни представители в сърцето на нашата европейска демокрация“ от мащаб, който Белгия не е виждал досега, но и че фактите все още трябва да бъдат доказани в съда.

Разследването, започнало през март 2021 г., досега е довело до ареста на четирима заподозрени, които са обвинени в корупция, пране на пари и участие в организирана престъпна група. За един от тях – Николо Фига-Таламанка, вчера белгийски съд реши да остане в ареста, след като прокуратурата обжалва пускането му под контрола на електронна гривна. Бивш генерален секретар на неправителствена организация за човешки права, той е заподозрян, че е използван от групата като канал за парите, плащани от близкоизточна държава с цел купуване на влияние в институциите на ЕС.

Както Фига-Таламанка, така и останалите трима – Ева Кайли (доскоро един от зам.-председателите на ЕП), нейният партньор е парламентарен секретар, Франческо Джорджи, както и бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери – отричат да са извършили каквото и да е от трите повдигнати им обвинения.

„Наистина подкупването на членове на парламент, особено на Европейския парламент, е доста уникално за нашата гражданска разузнавателна служба“, казва Ван Куикенборн пред FT.

Изданието напомня, че случващото се прилича на белгийско-френско-нидерландското разследване на криптиран канал за комуникации между наркобосове и други престъпни лидери. Министърът потвърждава, че опитът от този случай от 2021 г. с над хиляда арестувани само в Белгия би могъл да се използва и сега. Ван Куикенборн посочва и големия скандал от 90-те години с бившия генерален секретар на НАТО Вили Клаас, осъден заради подкупи от италианския производител на хеликоптери „Агуста“.

 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.