Начало » Бившият президент на Малдивите беше осъден за корупция

Бившият президент на Малдивите беше осъден за корупция

by Manager
0 comment

Наказателният съд на Малдивите призна бившия президент на страната Абдула Ямин за виновен по обвинения в корупция и пране на пари, свързани с получаване на рушвети от частна компания, съобщи „Ройтерс“.

Съдът каза, че очаква скоро да обяви присъдата. Ямин отрече каквото и да е нарушение.

Ямин, който загуби властта през 2018 г., беше осъден на пет години затвор и глобен с 5 милиона долара през 2019 г. за присвояване на 1 милион долара държавни средства, които според прокуратурата са придобити чрез отдаване под наем на права за развитие на курорта.

След присъдата си Ямин беше преместен под домашен арест през 2020 г., но беше освободен месеци по-късно, след като върховен съд постанови, че обвинението не е доказано категорично.

След освобождаването си полубратът на бившия диктатор Маумун Абдул Гаюм се завърна към активната политика с кампания срещу индийското влияние на Малдивите, предизвиквайки безпокойство в Ню Делхи, пише Ройтерс.

Ямин е обявеният кандидат за президент на Прогресивната партия на Малдивите за изборите през 2023 г.

Разположени близо до стратегически морски пътища в Индийския океан, Малдивите са фокусна точка за конкуренция между Индия и Китай за влияние в региона.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.