Начало » Осъдиха бившия пакистански премиер Имран Хан за корупция

Осъдиха бившия пакистански премиер Имран Хан за корупция

by Manager
0 comment

Бившият пакистански премиер Имран Хан беше арестуван в дома си в Лахор, съобщиха полицията и служители, след като съд в столицата го призна за виновен в подкуп и го осъди на три години затвор, съобщи Агенция „Франс прес“.

Бившата международна звезда по крикет е изправена пред множество съдебни дела по обвинения, които според него са политически мотивирани, откакто беше свален с вот на недоверие миналата година.

„Съдия Хумаюн Дилавар обяви, че участието в корупционни практики е доказано“, съобщи пакистанската телевизия. Скоро след решението полицията влезе в дома му в Лахор и го арестува.

През май Хан беше арестуван и задържан за кратко по обвинения в корупция в Исламабад, което предизвика масови безредици, по време на които поддръжници на неговата партия Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) излязоха по улиците и се сблъскаха с полицията. След освобождаването му след три дни в ареста, PTI беше обект на репресии с хиляди арести, сплашване и медиен натиск.

Случаят, който доведе до ареста му в събота, се отнася до подаръци, които е получил и не е декларирал правилно, докато е бил премиер. Правният екип на Хан каза, че ще подадат незабавна жалба.

„Важно е да споменем, че не беше дадена възможност за представяне на свидетели, нито беше отделено време за събиране на аргументи“, каза член на екипа. Хан отдавна предупреждаваше, че ще бъде арестуван, за да му попречат да участва в изборите, които трябва да се проведат преди края на годината. Парламентът вероятно ще бъде разпуснат, след като приключи мандата си през следващите две седмици, а националните избори ще се проведат до средата на ноември или по-рано.

Хан стана премиер през 2018 г. на вълна от обществена подкрепа, антикорупционен манифест и подкрепата на мощната военна върхушка. Когато беше свален през април миналата година, анализаторите казаха, че е загубил подкрепата на висшите генерали. В кампанията си за преизбиране Хан се съсредоточи върху властта, която висшите служители притежават зад кулисите – тема, която исторически се смята за червена линия в Пакистан.
 

Инфо:Actualno.com

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.