Начало » Крум Зарков: Предлагаме да бъде създадена агенция, която да разследва корупцията по високите етажи на властта

Крум Зарков: Предлагаме да бъде създадена агенция, която да разследва корупцията по високите етажи на властта

Агенцията ще се състои от 5 човека с мандат 5 години. Двама от тях ще бъдат избирани от парламента, един от президента, един Върховния касационен съд и един от Върховния административен съд. Председателят да се избира между тези пет човека на ротационен принцип, като всеки един от тях да бъде председател една година, обясни министърът

by Manager
0 comment

Законите, с които сме се ангажирали до края на годината по Плана за възстановяване, трябва да са приоритет за парламента. Както и за бюджета, който се обвързва със създаването на мнозинство. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването „Денят започва“ по БНТ.

По думите му половината от 22-та закона по Плана за възстановяване са под опеката на Министерство на правосъдието. И добави, че всички са готови и предстои да бъдат предложени на Министерски съвет.

Аз съм имал възможност да наблюдавам законодателната активност. Действително политическите сили влизат с определен брой готови законопроекти, които внасят в деловодството. Надявам се, това е, за да бъдат приети, а не, за да бъдат отчетени, каза още той, цитиран от novini.bg.
Правосъдният министър коментира доклада на Венецианската комисия за съдия, който да може да разследва главния прокурор.

Плана за възстановяване беше създаден по две линии – за природосъобразна икономика и върховенство на закона. Това са комплексни реформи, които не касаят само разследване на главния прокурор. Законопроектът от предишния министър е пратен на венецианската комисия. Той включва промени засягащи наказателното преследване при евентуално разследване на главния прокурор. Европейската комисия смята че в България няма механизъм да се разследва главния прокурор. Становището на Венецианската комисия има два аспекта. Първият аспект е, че идея посрещната по-скоро добре. Вторият аспект – това съвсем не е достатъчно. Министерство на правосъдието разглеждаме това становище и препоръките, които сме получили. Този закон беше внесен от „Демократична България“ ще мине и през Министерски съвет. За него срокът по Плана е лятото на другата година. Имаме десетина дни, в които да нанесем промени и да се получи добър закон, отбеляза Зарков.

В България въпросите за върховенството на закона са особено болезнени. В този смисъл това са много комплексни реформи, които не касаят само главния прокурор, но по много причини, като например, че този въпрос виси прекалено дълго време. Затова ние и нашите международни партньори се съсредоточаваме върху него, добави още министър Зарков.
Зарков отбеляза, че предстои на Министерски съвет да бъде разгледано предложението на Министерство на правосъдието на антикорупционното законодателство.

Предлагаме да бъде създадена агенция с разследващи функции, която да се съсредоточи върху разследване на корупцията по високите етажи на властта. Необходим е този орган, за да не може да се влияе върху него. Гаранции за независимост на тази агенция ще бъде, че членовете няма да са пряко избиран от парламента. Агенцията ще се състои от 5 човека с мандат 5 години. Двама от тях ще бъдат избирани от парламента, един от президента, един Върховния касационен съд и един от Върховния административен съд. Председателят да се избира между тези пет човека на ротационен принцип, като всеки един от тях да бъде председател една година. Много е важен начинът, по който работят разследващите, уточни министър Зарков.

Може да се създаде хартиено мнозинство. Аз съм последователен привърженик на машинното гласуване. Гласуването с хартиени бюлетини или с машини да бъдат погледнати с критично око. Сместването на двете може да бъде възможно най-лошото решение. Повечето от хората от БСП сме защитавали заедно машинното гласуване, допълни още Зарков.

 

 

fakti.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.