Начало » Сагата “Капитан Андреево“ се пренесе в пловдивски университет

Сагата “Капитан Андреево“ се пренесе в пловдивски университет

Ректорът Пламен Моллов обвини Константин Бачийски от ПП в политическа агитация пред студенти. Депутатът говорил за корупция и дал пример със скандала на границата

by Manager
0 comment

Сагата „Капитан Андреево“ се пренесе на територията на Университета по хранителни технологии в Пловдив, чийто ректор Пламен Моллов – обвинен от шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов в предлагането на подкуп в размер на около 100 хил. лева, за да бъде оставена частната фирма „Евролаб 2011“ да извършва контрола над влизащите в страната ни храни.

Моллов – бивш директор на БАБХ и бивш депутат от НДСВ в два парламента, първоначално афширан като един от учредителите на „Български възход“ на Стефан Янев и след скандала оттеглен – днес обвини в „провеждането на агитация и намеса от партийни централи“ на територията на университета депутата от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски. Моллов изпрати нарочно писмо до председателя на Народното събрание Вежди Рашидов, което излага гледната си точка и обвинява Бачийски. „Продължаваме промяната“, от своя страна, разпространиха позицията на депутата, който отрича да е имало каквато и да е политическа агитация. Бил поканен на открита среща от студентския съвет, отзовал се и говорил за борбата с корупцията. Ректорът нахлул с още хора и се опитал да го изгони. Опитал се да внуши, че депутатът извършва политическа агитация и уверява, че това не отговаря на истината.

Константин Бачийски, снимка: Христо Касабов, БТА

Срещата се провела на 24.10. От писмото до Рашидов, с копие от което OFFNews разполага, става ясно, че акцент в нея е именно сагата „Капитан Андреево“.

Ето какво пише дословно професор Пламен Моллов:

„Уважаеми г-н Председател,

Среща на народния представител Константин Бачийски от „Продължаваме промяната“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив със студенти е прекъсната неправомерно от ректора на учебното заведение на 24-и октомври 2022 г.

Г-н Бачийски е бил на открита среща със студенти по покана от председателя на Студентския съвет на Университета. Лекцията е на тема борба с корупцията, но в един момент е прекъсната ректора на учебното заведение – г-н Пламен Моллов. Той опитва да изгони Константин Бачийски и придружаващите го хора, но се оказва, че няма такива правомощия, защото срещата е по покана на Студентския съвет. Опитва да внуши, че г-н Бачийски извършва политическа пропаганда, но това не отговаря на истината.

Ректорът на университета приканва студентите да напуснат събитието, като представители на учебното заведение обещават на г-н Бачийски, че ще бъде поканен да проведе въпросната среща след време.

Константин Бачийски поставя въпроса кое е наложило грубото прекъсване на срещата му със студентите и защо не е оставен да говори пред тях особено на такива актуални теми, като борбата с корупцията? Има ли причини ръководството на университета, в това число и ректора му – Пламен Моллов -да се притесняват от темата борба с корупцията? Има ли и други подобни случаи в Университета по хранителни технологии или това е прецедент?

Смятаме, че студентите заслужават достъп до знание и натрупан опит и не е редно един ректор да пречи заради субективни фактори, както и да политизира тема, от която студентите са искали да получат единствено знания.

Обръщам се към Вас от името на цялата академична общност на Университета по хранителни технологии Пловдив, в т.ч. Академичния съвет, Съвета на настоятелите, университетските синдикални организации към НБС ВОН КНСБ, КТ .,Подкрепа“. ФУНИС и ДеСО при АДС, за да Ви информирам за безпрецедентно поведение от страна на Народния представител Константин Бачийски и други активисти на „Гlродължаваме промяната“, което не само е в нарушение на Закона за висшето образование, но и по недопустим начин потъпква етичните норми и традициите, установени в начина на работа и общуване във всяко едно висше училище.

На 24.10.2022 г. бях потърсен за помощ и подкрепа от наши студенти, които по време на тяхна регулярна среща са били изненадани от появата на г-н К. Бачийски и още повече от директните му опити за натиск и внушения за политическа пропаганда между студентите на УXT. Заявените му намерения като бивш член на комисията за корупция в 47-то HC да изнася нерегламентирани лекции по фирмено право, без да е юрист, са нелепи извън утвърдените лекционни занимания на студентите. Такава практика не съществува в нито едно учебно заведение, а именно: който и да е народен представител дa изнася политически лекции и да се явява самоволно на сбирки на студентската общност, като най-демонстративно нарушава установения в университетите ред.

По-късно, вече в присъствието на ръководството, студентите възмутено възразиха, че това което им е говорил народният представител, не ги интересува и съответно продължиха срещата си в друга зала. Но все пак това скандално поведение създаде много притеснения в младежите и повдигна резонни въпроси от тяхна страна какви са тези самоволни изяви на този човек, който им се е представил като световно известна личност в 150 държaви“.

След тези встъпителни думи към Рашидов проф. Моллов включва следния цитат със съкращения, обозначени с многоточие, от изказване, за което твърди, че е на Бачийски от срещата:

„Аз съм IT предприемач, собственик съм на IT компании, в които бизнесът се развива в чужбина, което ни дава възможност за независими служебни правоотношения в България. Всички неща, които се случват в България, се случват по ненормалния начин, тоест едни xopa, които стоят отзаде, разполагат с целия pecypc и един млад човек, ако иска да прави бизнес или иска да прави кариера, е много трудно да пробие. В смисъл, ако няма яка подкрепа на тези xopa. Затова аз преди 20 години започнах да работя в чужбина, за да не зависи това от местните феодални взаимоотношения и ceгa имаме клиенти в десетки държави по света и това ми дава една свобода на действия. Така мога да кажа, че в годините назаде имам 80 и няколко човека на работа при мен и създавам работни места основно в България, но продуктът ни е експортно ориентиран … Преди дa стана депутат, бях 10 години общински съветник в Бургас и съм много добре запознат с политическия живот и изобщо с всичко, което се случва. Първата ми битка е за Морската градина в Бургас, която общината искаше да я дава на концесия на един „велик инвеститор“ и искаха да я дадат почти без пари … В предния парламент, като член на Комисията по антикорупция, казусът с вашия Ректор мина през мен. Просто бях един от хората, които бяхме на границата, но видях как се случват работите на национално ниво, не само на регионално. Между другото видях как хората, които се опитват да се опълчат — проф. Даскалов, който се бяха опитали да го подкупят, даже с xopa замесени и във вашия Университет … Най—интересното нещо беше, че той, след като отказа да получи подкупа и получи заплахи, се наложи да го сложат под охрана … и жена му я беше страх да излиза от тях, когато той не може да бъде купен, стана неудобен. И един ден той ми звъни и ме пита — Бе, Коце, не можеш ли да звъннеш на някой от полицията, че даже единият там имал пистолет и така му сложиха охрана. След това случаят отиде при зам.-министъра, който беше в земеделието и на него също му предложиха подкуп в размер на 500 хил. левове на месец …“

Написаното проф. Моллов определя като „провеждане на агитация и намеса от партийни централи“ на територията на УХТ, категорично възразява пред Рашидов срещу това и го уверява, че „безусловно ще отстояваме и защитаваме правото на студентите да изразяват свободно позициите си, да провеждат инициативи, да се развиват и утвърждават като младите лидери на утрешния ден“.

Моллов – преподавател с политическа кариера, включително депутатски мандат (от НДСВ) – определя проявата като „смехотворна“ и „демонстрация на неуважение и невъзпитание“.

Към председателя на НС се обръща със следния призив:

„Апелирам за институционално взаимодействие, интелигентност в комуникацията и обединение на усилията ни. както за реализация на потенциала на нашите студенти, така и за справяне с проблемите и предизвикателствата пред държавните университети“.

Отговорът на „Продължаваме промяната“ гласи следното:

„Среща на народния представител Константин Бачийски от „Продължаваме промяната“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив със студенти е прекъсната неправомерно от ректора на учебното заведение на 24-и октомври 2022 г.

Г-н Бачийски е бил на открита среща със студенти по покана от председателя на Студентския съвет на Университета. Лекцията е на тема борба с корупцията, но в един момент е прекъсната ректора на учебното заведение – г-н Пламен Моллов. Той опитва да изгони Константин Бачийски и придружаващите го хора, но се оказва, че няма такива правомощия, защото срещата е по покана на Студентския съвет. Опитва да внуши, че г-н Бачийски извършва политическа пропаганда, но това не отговаря на истината.

Ректорът на университета приканва студентите да напуснат събитието, като представители на учебното заведение обещават на г-н Бачийски, че ще бъде поканен да проведе въпросната среща след време.

Константин Бачийски поставя въпроса кое е наложило грубото прекъсване на срещата му със студентите и защо не е оставен да говори пред тях особенно на такива актуални теми, като борбата с корупцията? Има ли причини ръководството на университета, в това число и ректора му – Пламен Моллов -да се притестняват от темата борба с корупцията? Има ли и други подобни случаи в Университета по хранителни технологии или това е прецедент?

Смятаме, че студентите заслужават достъп до знание и натрупан опит и не е редно един ректор да пречи заради субективни фактори, както и да политизира тема, от която студентите са искали да получат единствено знания“.

На отговора на ПП Моллов реагира така:

„Лъжа 1 – Няма официална покана като лектор към народния представител. Използва хвърчаща бележка от студент с прекъснати студентски права!

Лъжа 2 – Не е бил заплашван народния представител, това са водевилни твърдения!

Никой в УХТ Пловдив не се притеснява от темата за борба с корупцията, това е общност на почтени и уважавани преподаватели и професионалисти!

Всъщност единственото, което ни притеснява и няма да допуснем, е политически самозванци да бъдат представяни като извор на “знания и опит”!“

Наред с ректорския си пост Моллов заема и друг – член е на Етичната комисия на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.

 

Offnews.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.