Начало » Корупцията е голямо предизвикателство за Украйна

Корупцията е голямо предизвикателство за Украйна

Проучванията сочат, че повечето украинци дават приоритет на това страната им да стане по-демократична

by Manager
0 comment

След две години на пълномащабна война, проучване показва, че украинците са изключително единни в отхвърлянето на руския президент Владимир Путин и неговите амбиции за страната им. Но гордостта от успеха им да се противопоставят на много по-голям противник е помрачена от безпокойство за бъдещата подкрепа от страна на международната общност, съобщава Voice of America (VOA).

Преди десет години украинците излязоха по улиците, за да протестират срещу Виктор Янукович. Въпреки че се сблъскаха с жестоки репресии, протестните действия продължиха дълго, което накара Янукович да избяга в Русия. Скоро след това страната нахлу в Източна Украйна и анексира Крим. След години на война с ниска интензивност, на 24 февруари 2022 г. Путин започва пълномащабна инвазия, като цели да завладее Украйна. Украинските сили обаче се съпротивляват и с международна подкрепа успешно си възвръщат някои първоначално завзети територии.

В новогодишното си обръщение за 2024 г. президентът Володимир Зеленски каза на украинците, че нацията им е станала по-силна, припомня VOA. „Украйна е станала по-силна, украинците са станали по-силни“, заяви държавният глава в своето обръщение.

Две години след пълномащабното нахлуване на Русия украинците са непоколебими. Ново проучване на Националния демократичен институт, изследователска организация, финансирана от САЩ и западни правителства, показва, че 77% от украинците са оптимисти за бъдещето на страната си и правят каквото могат, за да помогнат във военните действия.

Силата, която показаха украинците, но и начинът, по който реагираха, бяха неочаквани за мнозина, казва Евгений Хлибовицки, ръководител на Frontier Institute, политически мозъчен тръст в Киев. „Именно устойчивостта, която е в хората, е това, което всъщност изненада света. Мисля, че това е едно от нещата, които Западът не очакваше, а именно колко решителни ще бъдат украинците“, казва Евгений Хлибовицки.

Въпреки това днес, когато загубите на бойното поле се увеличават, украинците гледат по-реалистично на войната, казва Марчин Валецки, директор за Украйна в Националния демократичен институт (NDI), който провежда редовни проучвания.

„Украинците осъзнават, че това ще бъде дълга война. През май 2022 г. мнозинството от украинците смятаха, че войната ще продължи до шест месеца. В момента 43% смятат, че инвазията ще продължи поне още 12 месеца”, посочва Марчин Валецки.

Проучванията сочат, че повечето украинци категорично дават приоритет на това страната им да стане по-демократична. На въпроса на NDI, колко е важно за тях Украйна да стане функционираща демокрация, 93% от анкетираните отговарят, че това е изключително важно.

„Корупцията е голямо предизвикателство за страната. Когато питаме за ключовите институции, които се ползват с най-голямо доверие, когато става въпрос за борба с корупцията, на първо място респондентите посочват разследващите журналисти, а на второ място гражданското общество”, казва Валецки.

Преди пълномащабното нахлуване на Русия, проучванията на NDI показаха различия в общественото мнение за присъединяването към НАТО между рускоезичните региони на юг и изток и останалата част от Украйна. Две години по-късно хората масово искат страната им да се присъедини към НАТО, а подкрепата за членство в ЕС е още по-голяма, съобщава VOA.

Близо 90% от украинците изразяват тревога от намаляването на световната подкрепа за Украйна. Според Хлибовицки светът трябва да осъзнае, че Украйна се бори в защита на ценностите, които са скъпи за Запада. Украинците смятат намалената международна подкрепа, корупцията, вътрешното разделение и дезинформацията за основни заплахи, на второ място след военната агресия на Русия, допълва Voice of America.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.