Начало » Мартин Божанов – замесен в имотни измами и корупционни връзки с прокуратура и полиция

Мартин Божанов – замесен в имотни измами и корупционни връзки с прокуратура и полиция

Съпругата на убития е служител на ГДБОП, каза главният секретар на МВР

by Manager
0 comment

Показен разстрел вдигна на крак полицията в София в сряда вечерта. Престъплението е извършено около 19.30 ч. в комплекс, който се намира между „Горна баня“ и Околовръстния път на София. Жертвата е Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса.

Възможно е убиецът  да е бил вътре в комплекса, където снощи беше убит Мартин Божанов. Това сочат данните от втория оглед на мястото на покушението. На този етап се проверяват всички версии. Трудно може да се определи водеща, категорични са от МВР. Според експерти, убийството е планирано отдавна, но без конкретика кога да бъде реализирано. По първоначални данни куршумите не са засегнали колата, до която е бил Божанов. „Не се знае откъде е стреляно. Дали вътре в комплекса, или не. Живущи ми се обадиха и ми съобщиха, че са чули изстрели”, разказа охранителят на сградата.

Мартин Божанов е убит с няколко изстрела. „Първоначалните находки са, че се касае за изстрели, които са попаднали в тялото и може би – в главата на жертвата”, поясни Иво Илиев, зам.-градски прокурор на София.

Според бившия ректор на Академията на МВР Милен Иванов най-вероятно широко оповестеното учение на полицейските сили, което трябваше да се проведе вчера вечерта, е стимулирало извършителя да действа. Причината – той е знаел къде са съсредоточени силите на реда в този момент. „Не може да се направи балистична експертиза. Куршумите са оловни и много трудно ще се открие оръжието, с което е извършено въпросното убийство”, твърди Иванов.

Името на Мартин Божанов се появи в разследване на Антикорупционния фонд. В него той е посочен като човек за контакт с прокурори срещу заплащане, с цел решаване на проблеми на клиенти на обвинението. „Тази мрежа стига до най-високо – и в Прокуратурата, и по най-високите политически етажи”, коментира директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев.

От Фонда предоставиха и заснето от тях интервю с Божанов. В него той заявява следното: „Консултирам множество юридически и физически лица по всякакви въпроси – от това как да аранжират градината или дома си до това към кой евентуално адвокат да се обърнат. Аз съм неосъждан и без висящи производства”.

От години името му се свързва и с крупни имотни измами. От Софийската градска прокуратура съобщиха, че ще има проверка на старите разследвания срещу него. „Има подадени сигнали за заплахи от негова страна към магистрати”, поясни градският прокурор на София Илияна Кирилова. През 2017 година разследване на Инспектората на МВР показва, че заедно с него действат и служители на  вътрешното ведомство. Заговори се и за схема за влияние в съдебната система, подобна на тази на Петър Петров, известен като Еврото.

Коментар за стрелбата направи и главният секретар на МВР Живко Коцев. По думите му са установени ценни свидетели. „Приключиха първоначалните действия по разследването. Открити са доказателства, които се отнасят към бъдещото производство. В днешния ден ще се извърши допълнителен оглед. Имаме предположение за мястото на стрелбата. Теренът ще се огледа внимателно, за да се уточни посоката на оттегляне“, поясни той. И допълни, че органите на реда ще проверят криминалното минало на убития.

На въпрос дали съпругата на Божанов все още работи в ГДБОП, Живко Коцев каза следното: „Доколкото ми е известно, тя е била уволнена, но е обжалвала и е върната обратно на служба. В момента е по майчинство“. По-късно от пресцентъра на МВР уточниха, че съпругата на Мартин Божанов е спечелила конкурс в МВР и е назначена на изпълнителска длъжност в ГДБОП, считано от 20 май 2021 г.

С предложение на тогавашния директор на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков нейното служебно правоотношение е прекратено от началото на август 2021 г., поради отказ за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация. През октомври същата година Административният съд в София, а през март следващата и Върховният административен съд, я връщат на работа като стажант в МВР, считано от май 2022 г.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.