Начало » Задържаха евродепутатката Ева Кайли за корупция

Задържаха евродепутатката Ева Кайли за корупция

by Manager
0 comment

Заместник-председателят на Европейския парламент Ева Кайли е била арестувана за подкуп, съобщи АФП.

Това е станало след разследване срещу няколко служители на Европейския парламент. То се отнася до подкупи в размер на 600 000 евро, дадени от държава от Персийския залив, за да повлияе на определени решения на Европейския парламент.

Гръцката евродепутатка Ева Кайли е и с временно замразени правомощия като заместник-председател на Европейския парламент във връзка с разследване за корупция, в което са замесени домакините на Световното първенство по футбол от Катар и което засегна още четирима души, и предизвика призиви за „коренна реформа“ в институцията на ЕС, коментира АФП.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола „реши да прекрати с незабавен ефект всички правомощия, задължения и задачи, които са били делегирани на Ева Кайли в качеството ѝ на заместник-председател на Европейския парламент„, заяви говорител на Роберта Мецола.

Ева Кайли обаче остава заместник-председателка на ЕП. Тя може да бъде отстранена от поста само след гласуване в пленарна зала.

По-рано в събота Мецола заяви в „Туитър“, че парламентът „твърдо се противопоставя на корупцията„, като добави, че ще направи всичко възможно, за да „подпомогне правосъдието“.

Социалистическият евродепутат Ева Кайли беше арестувана в петък, часове след като четирима други бяха задържани за разпит.

Съобщението дойде на фона на нарастващото възмущение от обвиненията и призивите за действия за справяне с корупцията в Европейския парламент.

Поне трима от останалите арестувани са италиански граждани или са родом от Италия, съобщи за АФП източник, близък до случая.

Партньорът на 44-годишната Ева Кайли е един от четиримата задържани. Става дума за Франческо Джорджи, който е парламентарен сътрудник в групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, каза източникът.

Съобщава се, че е арестуван и бившият италиански евродепутат Пиер-Антонио Панцери, който е бил социалист в парламента между 2004 и 2019 г.

Федералната прокуратура на Белгия заяви, че разследването се отнася до съмнения за „корупция“ и „пране на пари“.

В Рим правителствен източник потвърди пред АФП съобщенията, че съпругата и дъщерята на Панзери са били задържани.

Арестите последваха обиски в Брюксел, при които според белгийските прокурори са открити 600 000 евро (630 000 долара) в брой. Полицията също така е иззела компютри и мобилни телефони.

Белгийският ежедневник L’Echo съобщава, че в дома на Ева Кайли в Брюксел са открити „няколко чанти, пълни с банкноти„.

Макар че прокурорите не назоваха държавата, която се разследва, правен източник, близък до случая, потвърди пред АФП съобщенията на белгийската преса, че това е Катар.

Служител на катарското правителство заяви пред AFP: „Не сме запознати с никакви подробности за разследването. Всякакви твърдения за неправомерни действия от страна на държавата Катар не отговарят на истината.“

Страната „работи в пълно съответствие с международните закони и разпоредби“, добави той.

 

//news.bg//

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.