Начало » Индустриалният капитал: Корупция има в целия свят, в цяла Европа, тя не е само в България

Индустриалният капитал: Корупция има в целия свят, в цяла Европа, тя не е само в България

Бизнесът губи време от оставянето ни извън Шенген, за бизнеса времето е пари, каза Добрин Иванов от АИКБ.

by Manager
0 comment

След 11 години чакане за влизане в Шенгенското пространство, вчера отново сме в чакалнята и все още продължаваме да чакаме. Това каза пред Радио „Фокус“ Добрин Иванов от АИКБ.

„Причините са вече тривиални, две държави гласуваха против, като според нас те са чисто политически. Още повече тези две държави чрез това гласуване се опитват да решат свои вътрешнополитически проблеми. И в Нидерландия, и в Австрия предстоят избори през пролетта и чрез оставянето на България извън Шенгенското пространство, те на практика адресират към своите избиратели послание, че по този начин се борят с миграцията. Но решението е това, ние отново сме извън Шенген и се надяваме, че българската държава следващите няколко месеца ще работи в посока за преодоляване на всички пречки. И да се надяваме, че следващата година ще се разгледа отново въпросът и България и Румъния ще бъдат приети в Шенген“.

Аргументите на двете страни са абсолютно нереални и нелогични, даже смешни особено на Нидерландия, имайки предвид, че тяхното изискване е да имаме положителен доклад, а такъв доклад не се изготвя от ЕК, обясни Иванов.

Несъстоятелни са им аргументите относно корупцията. Нима в Нидерландия няма корупция, в Австрия до преди години имаше скандали, при които висши държавни служители, включително и техният канцлер, бяха отстранени заради корупционни практики и т.н. Корупция има в целия свят, в цяла Европа, корупцията не е само в България.“

Надяваме се да бъде съставено правителство, което да води активна политика, за да влезе България в Шенген, допълни Иванов.

„Смятам, че шансовете ни са реални. За голямо съжаление не се случи сега, след 11 г. чакане, макар че има множество доклади, че сме готови. Смятам, че следващата година е възможно, ако се насрочи дата за обсъждане на този въпрос, да имаме положително становище на 27-те страни-членки. И Европа би спечелила от това да няма вътрешни граници между страните-членки, и Европа би спечелила от това страните-членки да бъдат консолидирани и да пазят заедно външните си граници. Смятам, че това решение беше грешно не само за България, но и е против общоевропейския интерес. И това го съзнаваха всичките 25 страни, които гласуваха за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.“

Не ни очаква нищо по-различно от това, което се случва в последните 15 г. от приемането ни в ЕС, заяви Иванов по повод това, че не сме приети в Шенген.

„Стана ясно, че още 2011 г. сме готови технически. Бизнесът губи време от това решение. За бизнеса времето е пари. Времето, което се губи е основно във формалностите при транспортирането на стоки и материали. Повишават се разходи за транспорт към и от европейските страни.“

Според АИКБ трябва да има политическа реакция на първо време, тъй като решението за оставянето на България извън Шенгенското пространство, освен всичко друго е и много унизително, защото Европа показа как ни третира като втора ръка членка, категоричен е Иванов.

„Именно заради това реакцията на държавата трябва да е решителна, но премерена. Трябва да се направят решителни стъпки, с които да покажем, че не се примиряваме с оценката на нашите европейски партньори. Трябва да се привика нашия посланик за консултации в страната, може да се привикат и посланиците на двете страни за разговори. И естествено активна дипломация с изпълнителната власт в двете страни. Не мисля, че това би дало някакъв резултат, но след преминаването на изборите в двете държави, би трябвало да се успокоят политическите страсти и да се водят нормални разговори за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство“.

 

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.