Начало » УНИКАЛНО! АВСТРАЛИЯ ЩЕ ЗАСАДИ 1 МИЛИАРД ДЪРВЕТА В ОПИТ ДА СПАСИ ПЛАНЕТАТА

УНИКАЛНО! АВСТРАЛИЯ ЩЕ ЗАСАДИ 1 МИЛИАРД ДЪРВЕТА В ОПИТ ДА СПАСИ ПЛАНЕТАТА

by admin
0 comment

Този уикенд, австралийският премиер Скот Морисън обяви, че правителството на страната, в рамките на програма за борба с климатичните промени, е гогово да задели средства за засаждане на 1 милиард дървета до 2030 година, съобщи Сидни Морнинг Хералд, цитиран от Родопи-инфо

Както обясниха от организаторите на кампанията, проектът ще струва $ 12,5 милиона AUD (малко по-малко от 9 милиона щатски долара) и според Straits Times се очаква да се премахнат 18 милиона тона парникови газове от околната среда, всяка година до 2030 година.

Според правителството на Австралия този проект е част от кампанията на страната за постигане на целите на Парижкото споразумение. Основната цел на споразумението е да „бъде глобален отговор на заплахата от изменението на климата“ чрез ограничаване на глобалното повишаване на температурата, според уебсайта на ООН.

Австралийският премиер Скот Морисън, сенаторът Ричард Колбек и либералният кандидат за Брейдън Гавин Пиърс позират за снимки по време на посещението си разсадника „Форико“ в Съмерсет, Тасмания.

Ако проектът за засаждане на дървета в Австралия наистина помогне на нацията да премахне 18 милиона тона парникови газове всяка година, това със сигурност ще помогне Австралия да се приближи до целта на Парижкото споразумение.

Освен екологичните ползи от засаждането на повече дървета, министър-председателят подчерта, че проектът ще създаде повече работни места за австралийците.

Единственият реален проблем, пред който са изправени организаторите на поректа е намирането на достатъчно място, за да се засадят много дървета.

За целта ще бъдат изградени четири пилотни центъра, в северната част на Тасмания, Ню Йорк, Западна Австралия и в границите на Южна Австралия и Виктория.

Новината съвпада с новите изследвания на изследователите от ETH Zurich, които установиха, че широко разпространената кампания за засаждане на дървета по света може да направи значителен пробив в борбата за намаляване на световните емисии на парникови газове.

Изследователят от Цюрих Томас Кроутър каза пред The Independent, че дърветата са „най-мощното ни оръжие в борбата срещу изменението на климата.“

Карта на видовете гори на територията на Австралия

Австралия има седмо по големина залесена площ в света, която покрива 17% от земната площ, според доклада на правителството за състоянието на горите от 2018 година.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.