Начало » Срещу имот, купен на безценица, БСП-кандидат получи кредит от ББР за 3,4 млн. лв.

Срещу имот, купен на безценица, БСП-кандидат получи кредит от ББР за 3,4 млн. лв.

by Manager
0 comment

Срещу имот, купен на безценица в Сливен, фирма на кандидат-депутат от БСП в изборите на 11 юли миналата година, получи кредит от  Българската банка за развитие на стойност 3,4 млн. лева.

Покупко-продажбата на имот в промишлената зона на Сливен с площ 63 546 квадратни метра е станала на 7-ми юни тази година. Продавач е областният управител Веселин Вълчев, който сега е  втори в листата на „Продължаваме промяната“ за 21-ви многомандатен избирателен район. Купувач на имота е местната фирма „Керамик“ ООД, сочи справка в Имотния регистър.

Управител и съсобственик на дружеството е Саркис Гаро Шакилян – кандидат-депутат на БСП в първия за миналата година извънреден парламентарен вот. В листата тогава той е на девето място.

Неговото еднолично дружество „Идеал Комерс“ е с половината дял от капитала на „Керамик“. Другите 50% са притежание на „Еко Грийн Лайн“ ЕООД – собственост на Клара Върбанова, дъщеря на известния местен предприемач Венцеслав Върбанов.
Справка в Търговския регистър сочи, че управител на „Керамик“ до март тази година е Венцеслав Върбанов. До тогава фирмата е била еднолична собственост на Върбанов чрез друго негово дружество – „Керам Инвест“ АД, докато той прехвърля дяловете си на „Еко Грийн Лайн“. За кратко двамата съдружника поемат управлението на „Керамик“, а от май месец се ръководи от Шаклиян.

Допреди прехвърлянето на дяловете от бащата дружеството е било профилирано в производство на строително-керамични изделия, пластификатори за строителството и химически материали. След това то променя дейността си на производство, търговия и пренос на електрическа енергия.

През юни месец дружеството се сдобива с огромния имот, в който има и 21 сгради.

Детайлната справка в Агенцията по вписванията сочи, че той е придобит на безценица. Записаният материален интерес е едва 70 880 лева. Изчислението показва, че фирмата на Шаклиян е платила за него по-малко от 90 стотинки на квадратен метър. А промишлени имоти в Сливен с постройки в тях се търгуват за 50 до 220 лева на квадрат.

В сайта на областната администрация в Сливен не се открива следа от проведен търг за конкретния имот, въпреки че има раздел „Търгове- Обяви“ и за други имотни търгове са публикувани обявления.ю

На 9-ти август между „Керамик“ ООД и Българската банка за развитие е учредена договорна ипотека. Имотът, купен през юни за 70 880 лева, е ипотекиран срещу кредит от 4,3 млн. лева.

Припомняме, че държавната Българската банка за развитие се свързва със скандал по отпускани от нея многомилионни кредити в противоречие с устава й, в който е записано, че трябва да се подкрепят малки и средни предприятия, които по-трудно биха получили заем от търговска банка при добри условия. Вместо това са кредитирани мощни компании.

Миналата година през май месец служебното правителство даже публикува имената на големите кредитополучатели. Създадена бе комисия, която да провери съответствието на процедурите по отпускане на кредити над 1 млн. лева.

В петък пък служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев съобщи пред „Още от деня“ на БНТ, че намаляват заплатите на експертите от Надзорния съвет на ББР пет пъти – от 10 хиляди на 2 хиляди лв. с мотив, че банката не работи добре и не се управлява ефективно. Той добави, че в надзора на банката работят интелигентни хора, с биографии, но с този ход министерството като принципал отправя ясно послание, че иска по-добри резултати и по-добър контрол.

„За цялата календарна 2022 г. заложената цел на банката са кредити в размер на 342 млн. лв. за фирмите, а към края на август ББР е подкрепила бизнеса с едва 60 млн. лв. Към момента изпълнението е много слабо и моята оценка е Слаб 2. Пишем двойка на Надзорния съвет и намаляваме заплатите им“, добави Пулев.

Той съобщи, че от понеделник, 19 септември, в ББР тече одит от Сметната палата.
„Такъв одит се случва за първи път от 15 години – откакто ББР е създадена”, отбеляза министърът и подчерта, че препоръките на този одит трябва да се изпълнят от следващия министър на иновациите.

Източник: trud.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.