Начало » Д-р Абуаси: За да спрем бежанския натиск, трябва по-малко корупция

Д-р Абуаси: За да спрем бежанския натиск, трябва по-малко корупция

by Manager
0 comment

В бежанските центрове у нас са настанени общо 2317 лица, като те са предимно от Сирия, Афганистан и Ирак. Това показват данните на Държавна агенция за бежанците към 24 септември. Капацитетът на 4-те центъра е запълнен между 60 и 70%.

„Мигрантският натиск от Турция може да продължи през септември, октомври и ноември, но през зимата ще се намали. Важното е, че засега няма политика да се пускат бежанци към нас. Така че тези цифри, в сравнение с това, което се случва в Гърция и други държави, са много малко. Трябва да си гледаме малко повече работата по границите“, коментира директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси в „България сутрин“.

Според него бежанците идват от обработени канали. Той добави, че не е важно да хванеш отделни групи бежанци, а да хванеш канала от Турция насам. Гостът смята, че част от бежанци минават транзитно през България, но това е част от мрежата за трафик на бежанци.

Няма как да се осъществяват тези канали, без някой чиновник да помага. За да спрем бежанския натиск, е необходимо малко повече хора на границата и малко повече техника. Малко по-малко корупция“, каза д-р Абуаси пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ще започнат да пускат бежанци от центровете, след като получат статус. Той поясни, че дори в най-голямата бежанска вълна не са били запълнени на 100% центровете. Гостът изтъкна, че ако искаме да се отнасяме по-европейски, не би трябвало да има разлика между бягащ от войната в Сирия и бягащ от войната в Украйна.

По темата за влизането на терористи през границите ни, д-р Абуаси обърна внимание, че трябва да има повече сътрудничество и европейска подкрепа за България за опазване на границите ни.

Източник: dnes.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.