Начало » Шишков: Концесиите са единственият начин да има скоро магистрали в България

Шишков: Концесиите са единственият начин да има скоро магистрали в България

Според регионалния министър са нужни поне 20 млрд. лв. за построяването на всички заложени скоростни пътища в страната

by Manager
0 comment

Ако начинът на финансиране на строителството на магистрали не бъде променен, то ще ги строим още 30 години. Това заяви регионалният министър Иван Шишков в интервю за БНТ. По думите му единственият начин за бързо строителство на основните магистрали в страната е концесията.

Иначе 30 години ще си говорим едно и също и никога няма да имаме завършени докрай магистрали.“

Шишков коментира, че остават още 1200 км магистрални пътища за построяване като към момента за това са необходими около 20 млрд. лв. Министърът обясни, че с всеки изминал период парите за европейско финансиране намаляват. Основната причина е, че ЕС започва да инвестира основно в екологичен транспорт – жп пътища.

Регионалният министър вижда изход от ситуацията единствено в концесията на част от магистралите. Той припомни, че е предложил подобно решение за строителството на тунела под Петрохан. По думите му така пътуващите ще могат да изберат откъде да минат и да си платят „със сигурност не голяма цена“, за да съкратят пътя си с около 70 км и да избегнат в момента строящия се скоростен път Видин – Ботевград. Така „няма да задръстваме „Хемус“, а и ще щадим природата“, допълни Шишков.

Решението според мен е политиците да съберат смелост и да предложат част от магистралите да бъдат на концесия.“

По думите му, ако единствената причина да не се строят пътища на концесия е евентуална корупция при избора на концесионер, то „тогава трябва да се преборим с корупцията“.

Парите на пътните фирми

Шишков заяви, че 47-ото Народно събрание не е трябвало да се занимава с парите на пътните фирми. Решението е могло да се вземе единствено от предишния министър Гроздан Караджов. По думите му фирмите са жертва на възлаганията, които са получили през периода 2018-2021 г. Така целият строителен бранш е попаднал в капан, защото възлаганията са многократно надвишени, но и извършваните ремонти представляват основни.

Не беше работа на НС да взима това решение за разплащането със строителните фирми, защото това беше работа на предишния министър от редовния кабинет да направи преценка по какъв начин и как да бъдат разплатени старите задължения на пътните фирми.“

Министърът коментира, че решението на Конституционния съд не го изненадва. Пари в бюджета за тази година обаче няма за плащане на стари задължения. Още повече, че от бюджета за тази година бяха разплатени 655 млн. лв. за стари възлагания към фирмите, според решението на НС.

Шишков допълни, че ако има възможност до края на годината би могло да бъдат разплатени поне оставащите 550 млн. лв., залегнали в решението на НС от април, а останалите да бъдат платени от бюджета за следващата година. По думите му държавата дължи около 1 млрд. лв. на фирмите, но тази сума не включва парите за индексация, които също трябва да бъдат планирани.

Говорих спешно с министъра на финансите да се намери възможност да бъдат отпуснати с постановление на Министерски съвет допълнително средства, за да започнем да се разплащаме със строителните фирми. Имам уверението, че ще намерим този механизъм“ коментира министърът пред БНР във вторник.

Той добави още, че ако пътните фирми са извършили незаконно строителство, то е било по възлагане на държавата, а не затова, че те са решили да бъде такова. Всъщност именно с постановления в края на годината ГЕРБ разплащаше надскочените в пъти строителни дейности на фирмите.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.