Начало » Първи стъпки към създаването на световен съд за борба с корупцията

Първи стъпки към създаването на световен съд за борба с корупцията

by Manager
0 comment

Нидерландия, Канада и Еквадор подкрепиха призивите за създаване на световен антикорупционен съд, като заявиха, че той ще помогне за справяне с „клептократите“ начело на правителствата. Външните министри на трите държави подкрепиха кампанията за създаване на трибунал за борба с корупцията, който според поддръжниците си ще работи по подобие на базирания в Хага Международен наказателен съд (МНС).

„Нидерландия, Канада и Еквадор споделят виждането, че това в крайна сметка може да доведе до създаването на Международен съд за борба с корупцията“, заяви нидерландският външен министър Вопке Хукстра след срещата им в Хага. „Такъв съд ще предостави на международната общност допълнителен инструмент за прилагане на съществуващите антикорупционни закони“, заяви Хукстра в Туитър, цитиран от БГНЕС.

По данни на ООН всяка година около два трилиона долара разходи за обществени поръчки по света се губят от корупция. Американският висш съдия Марк Улф, който ръководи кампанията, заяви, че трибуналът „ще се съсредоточи върху най-високото ниво на длъжностните лица и хората, които те подкупват“. „Културата за прекратяване на корупцията започва от горе на долу“, заяви той по време на панелна дискусия в кулоарите на министерската среща. Около 189 участници, включително 181 държави, са подписали Конвенцията на ООН срещу корупцията – договор, чиято цел е да спре подкупите по света. „Въпреки това клептократите се радват на безнаказаност, защото контролират правораздаването в страните, които управляват“, каза Волф.

„Този съд би могъл да бъде място, където много смели информатори… например, биха могли да представят своите доказателства“, ако не могат да го направят в страните, в които живеят. Но поддръжниците на съда признаха, че той все още има да извърви дълъг път, преди да стане реалност. Те се съгласиха, че съдът ще бъде изправен пред предизвикателства, подобни на тези, с които се сблъсква Международният наказателен съд, създаден през 2002 г. за преследване на лица за военни престъпления. МНС например не разполага с възможност да арестува заподозрени и разчита на своите държави-членки да направят това с различен успех. „Искаме да разгледаме какво е проработило и какво не и какви биха могли да бъдат следващите стъпки“, заяви пред комисията Мая Гроф, старши съветник по договорите на Integrity Initiatives International, неправителствената организация. Пуснаха на свобода приближения до Кремъл бивш молдовски президент Игор Додон Бившият молдовски президент Игор Додон, обвинен в корупция, държавна измяна, незаконно придобиване на имущество и получаване на партийн…

 

 

/ Actualno.com /

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.