Начало » ПП със сигнал в ДАНС, че БАБХ работи за „Евролаб“

ПП със сигнал в ДАНС, че БАБХ работи за „Евролаб“

by Manager
0 comment

Депутатите от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер, бившият шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов и бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов внесоха сигнал срещу БАБХ в ДАНС. Сигналът на „Продължаваме промяната“ до ДАНС е четири страници и материализира притесненията им, че сегашното ръководство на БАБХ извършва действия или бездействия, които застрашават националната сигурност на България и компрометират държавния интерес.

Бившият шеф на БАБХ и депутат от „Продължаваме промяната“ проф. Христо Даскалов обясни, че всички дела, които предишното ръководство на агенцията е започнало срещу „Евролаб“, са анулирани. Той уточни, че на 4 октомври е подписал два документа. Единият е искова молба за обявяване на нищожен договора, сключен с Евролаб, а вторият е нотариална покана в 30-дневен срок тази фирма да напусне сградите на „Капитан Андреево, каза той.

По думите му те не са имали право да променят предназначението им, а са го направили. „Г-н Вълчанов, анулира тези два мои хода, които предприех. Осем човека от юристите, които ние използвахме, за да можем да подготвяме нашите искове, до един са на улицата“, допълни депутатът от „Продължаваме промяната“.

Проф. Христо Даскалов посочи, че все още няма видеонаблюдение на ГКПП „Капитан Андреево“. Явно от ПП са имали основателни подозрения, че служители на БАБХ са в много близки връзки със служители на „Евролаб“ и поради тази причина са въвели ротационна система, която също в момента не функционира. От думите му стана ясно, че държавните служители са изпълнявали нареждания на частната фирма.

„Имаме и някои направени записи, когато сме присъствали физически на този пункт“, каза още проф. Даскалов. Той отбеляза, че освобождаването на държавните служители е сложен процес и трябва да премине през дисциплинарен съвет. От „Продължаваме промяната“ алармираха, че системно не се изпраща представител, който да защитава интересите на държавата на съдебни заседания.

„Извършихме много смели и решителни действия. Много от нас бяха заплашвани или ни беше предлаган подкуп, за да може да си затворим очите и да не пипаме там“, припомни друг депутат от „Продължаваме промяната“ Иван Христанов. Според него, ако страната ни не загърби политиката на шмекерство, лъжи и измами, няма да достигнем до Шенгенското пространство.

За действия по приемането на важните закони за присъединяването на страната ни

Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ също обвърза казусът „Евролаб“ с Шенген. Той обясни, че всички знаят, че България е напът да получи пореден отказ за влизане в Шенген и все още няма да можем да пътуваме без паспорт. Технически България е готова за Шенген, но все още имаме сериозен проблем с корупцията, правовата държава и законът, посочи Лорер.

Акцията на ГКПП „Капитан Андреево“ и за това какво не се случва в момента била основополагаща. В бездействието на служебното правителство за връщането на контрола на границата и връщането на хартиената бюлетина ПП виждат сериозна отстъпка от правовата държава. Хартиената бюлетина върна броенето на хартиените бюлетини в секциите, а това е всевъзможният начин да се правят измами, предупреди Даниел Лорер.

Според него вместо да се правят реалните реформи, две седмици се отнели от времето на парламента да се връща хартиената бюлетина. България трябва да отстоява да бъде в Шенген, а не обратно към корупция.

 

/news.bg/

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.