Начало » Разследват за корупция олигарх, в чиято телевизия излъчиха сериала със Зеленски

Разследват за корупция олигарх, в чиято телевизия излъчиха сериала със Зеленски

Украинският президент отрича да е имал лични отношения с бизнесмена Игор Коломойски.

by Manager
0 comment

Влиятелният украински бизнесмен Игор Коломойски е заподозрян по дело за измама и пране на пари, съобщи днес Службата за сигурност на Украйна (ССУ), цитирана от Ройтерс и БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски превърна борбата с корупцията в приоритет в момент, когато руската инвазия в Украйна навлиза 18-ия си месец, а Коломойски, който е един от най-богатите хора в страната, е най-знаковата фигура, която става обект на подобно разследване. Зеленски отрича да е имал лични отношения с олигарха. Президентът на Украйна е актьор по професия. Той придоби известност като комик и изигра ролята на президент в телевизионния сериал „Слуга на народа“, излъчен от телевизията на Коломойски.

„Беше установено, че през периода 2013-2020 г. Игор Коломойски е легализирал повече от половин милиард украински гривни (14 млн. долара), като ги е изнесъл зад граница, използвайки контролирани от него банки“, посочи в изявление в „Телеграм“ ССУ. Коломойски засега не е отговорил на запитванията на Ройтерс за коментар. ССУ разпространи снимки на група разследващи пред вратата на дома му, на които се вижда как Коломойски получава и подписва документи.

Коломойски е бивш собственик на водещата украинска банка „ПриватБанк“, която беше национализирана в края на 2016 г. в рамките на оздравяване на банковата система в страната. По-рано тази година служители на силите за сигурност претърсиха дома му във връзка с друго разследване за злоупотреби и укриване на данъци от страна на двете най-големи петролни компании в Украйна, които частично са били собственост на бизнесмена.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.