Начало » 47 обвинения в корупция срещу вицепремиера на Малайзия са отпаднали

47 обвинения в корупция срещу вицепремиера на Малайзия са отпаднали

by Manager
0 comment

Малайзийски съд отхвърли днес 47 обвинения в корупция срещу вицепремиера Ахмад Захид Хамиди в напреднал етап от процеса срещу него, съобщава „Асошиейтед прес“.

Захид обяви на пресконференция след това, че Върховният съд го е освободил от отговорност, но е отказал да му даде пълна оправдателна присъда, което означава, че той все още може да бъде обвинен отново. Но той каза, че е благодарен, че „политически мотивираните обвинения“ срещу него са приключили.

Захид оглавява Националната организация на Обединените Малайзии и подкрепата му беше ключова в подпомагането на премиера Ануар Ибрахим да състави правителство. Уволнението на Захид може допълнително да навреди на антикорупционната позиция на правителството на Ануар. Лидерите на опозицията пък твърдят, че Захид е подкрепял Ануар, така че обвиненията срещу него да бъдат оттеглени.

Съдебното решение дойде седмици след местните избори, на които ислямистко-малайският националистически опозиционен блок спечели силна подкрепа.

Адвокатът на Захид каза, че прокурорите са се опитали да прекратят производството отчасти защото е необходимо допълнително разследване. Според него защитата ще поиска пълна оправдателна присъда.

Захид беше обвинен, след като управляващата коалиция, оглавена от партията му, загуби общите избори през 2018 г. на фона на обществения гняв срещу корупцията в страната. Тогавашният министър-председател Наджиб Разак беше обвинен в корупция и излежава 12-годишна присъда.

Захид е изправен пред 12 обвинения в злоупотреба с доверие, 27 обвинения в пране на пари и осем обвинения в подкуп, включващ повече от 31 милиона рингита (6,7 милиона долара) от семейната му фондация. Показания са дали над 110 свидетели. Прокурорите твърдят, че той е присвоил пари от фондацията, които са били предназначени за благотворителност.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.