Начало » Съдът във Франкфурт прекрати дело за корупция срещу четирима ръководители на германския футбол

Съдът във Франкфурт прекрати дело за корупция срещу четирима ръководители на германския футбол

by Manager
0 comment

Съдът в германския град Франкфурт прекрати разследване срещу трима бивши висши служители на Германския футболен съюз (ГФС) без да повдигне обвинения връзка със Световното първенство през 2006-а година, на което Германия беше домакин.

Прокуратурата във Франкфурт потвърди пред агенция ДПА, че разследването срещу бившите президенти на ГФС Тео Цванцигер и Волфганг Нирсбах, плюс бившите генерални секретари Хорст Р. Шмид от федерацията и срещу Урс Линзи, по онова време от структурите на ФИФА, е приключило. Новината от Германия идва една година след като процес срещу същите четирима човека и в Швейцария не се състоя.

Екипът от адвокати, който защитава Хорст Шмид обясни и защо делото приключва по този начин без да има каквото и да е решение, а именно „процедурна пречка, която не може да бъде отстранена“. Според подписано съдебно споразумение между съседните страни, човек не може да бъде наказан или оправдан повече от веднъж по едно и също обвинение. Германските и швейцарските власти разследват по подозрение за измама, а швейцарците са затворили случая първи поради липса на достатъчно доказателства.

Така германската съдебна система не може да го възобнови вторично. Делото се отнася за плащането на 6,7 милиона евро, изплатени от Германския футболен съюз с посредничеството на ФИФА (минали през нейни сметки) на покойния бизнесмен Робърт Луи-Драйфус. Парите е трябвало да се използват за организирането грандиозно гала-парти, Световното първенство, което никога не се е състояло. Главният организатор на Световната купа Франк Бекенбауер получи заем от същата сума от Луи-Драйфус през 2002-а, като тези пари се озоваха в сметка на бившия висш служител на ФИФА Мохамед бин Хамам. Остава неясно за какво са били парите. Бин Хамам е един от първите служители на Световната федерация по футбол, които бяха разследвани и доказано осъдени за финансови престъпления в света на футбола.

 

 

sportal.bg

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.