Начало » ПРОКУРАТУРАТА Е ВНЕСЛА ЕДВА 26 ДЕЛА ЗА ВИСША КОРУПЦИЯ ЗА ТРИ ГОДИНИ

ПРОКУРАТУРАТА Е ВНЕСЛА ЕДВА 26 ДЕЛА ЗА ВИСША КОРУПЦИЯ ЗА ТРИ ГОДИНИ

by admin
0 comment

От януари 2015 г. до октомври 2017 г. в Софийския градски съд (СГС) са образувани 26 първоинстанционни дела за корупция срещу лица, заемащи високи държавни постове и срещу магистрати, съобщи от градския съд.

Справката е свързана с преминаването на тези процеси в специализирания съд от 5 ноември. Промените в Наказателния процесуален кодекс (НКК) предвиждат делата за корупция и други престъпления да се разглеждат от специализирания съд. Проектът трябва да бъде окончателно приет тази седмица в парламента.

Това означава, че ако изменението на подсъдността за тези лица е било факт от началото на 2015 г. само 26 дела биха били внесени от прокуратурата в Специализирания наказателен съд, уточнени от СГС.

Защото за същия почти 3-годишен период в СГС са образувани 1541 дела въз основа на внесеното от прокуратурата обвинителен акт, като натоварването в Наказателно отделение на СГС не се изчерпва само с този брой дела.

Той се определя от приходите и другите първоинстанционни дела – екзекуции, финансови санкции, екстрадиции, европейски заповеди за арест, които предвиждат специална компетентност на СГС, както и повдигнати наказателни дела, чийто общ брой за същия период е над 8300, допълват от съда.

You may also like

Leave a Comment

NoCorruption.net @ 2022 – Всички права запазени.